ARC201107110007_3-199×300-1

Familie Werck (Clavis) koopt aandeel LRM af

De familie Werck van de kinderboekenuitgeverij Clavis in Hasselt heeft een akkoord bereikt met de Limburgse investeringsmaatschappij LRM over de terugkoop van de participatie van LRM in Clavis. De uitgeverij komt zo weer helemaal in familiale handen. De investeringsmaatschappij LRM is sinds 2005 aandeelhouder van Clavis Media, een bekende naam in de uitgeverswereld en gespecialiseerd in jeugd- en kinderboeken. LRM stopte toen via een kapitaalsverhoging 500.000 euro in de uitgeverij. In 2007 werd nog eens 250.000 euro ter beschikking gesteld via een achtergestelde lening. Het vers geld was vooral bedoeld om de expansie van Clavis (onder meer in het buitenland) te financieren.

Alles leek goed te gaan tot begin dit jaar, toen aan het licht kwam dat Clavis moeite had om de auteursrechten aan schrijvers en illustratoren tijdig uit te betalen. Clavis-directeur en -eigenaar Philippe Werck erkende toen de problemen, maar wijtte te betalingsachterstand aan de snelle groei van het bedrijf en hield ook staande dat uiteindelijk iedereen terecht werd uitbetaald.

Onderzoek
Minderheidsaandeelhouder LRM was verbaasd een beloofde een onderzoek over de financiële toestand bij het bedrijf. Op aandringen van de investeringsmaatschappij werd Willy Vanden Poel (ex-Radson en toen al enige tijd waarnemer voor de LRM in de raad van bestuur van Clavis) begin februari aangesteld als nieuwe ceo. Hij kreeg de opdracht mee om de scheve situatie weer recht te trekken.
Toekomstvisie
Gisteren werd bekendgemaakt dat er een akkoord is bereikt tussen de familie Werck en de LRM over de terugkoop van de participatie door de familie Werck, die daarmee Clavis weer helemaal in bezit neemt. Aan de basis daarvan ligt een “verschil in toekomstvisie”. De financiële details zijn niet vrijgegeven. Maar volgens onze gegevens zou LRM een kleine minwaarde moeten boeken. “Twee kapiteins op één schip, dat werkt niet”, aldus woordvoerder Jeffrey Alenus van LRM. Willy Vanden Poel neemt tegelijk ontslag als ceo. De bedrijfsleiding komt daardoor opnieuw in handen van Philippe Werck.

Auteursrechten
Volgens de Vlaamse Auteursvereniging VAV is het merendeel van de betalingsproblemen van auteursrechten bij Clavis opgelost. “Willy Vanden Poel heeft in samenwerking met ons daar meteen werk van gemaakt. Niet alle dossiers zijn van de baan, maar de grote hoop wel”, zegt ondervoorzitter Koen Stassijns van de VAV. “Iedereen die zijn les heeft geleerd, heeft recht op een tweede kans. We wensen Clavis daarom alle succes toe. Maar we blijven waakzaam. Auteursrechten worden per kwartaal betaald en er komt wat dat betreft snel een nieuwe vervaldag aan”.

Philippe Werck gaat er alvast met goede moed tegenaan: “Voor de toekomst kunnen we nu weer het accent leggen op de creativiteit.” Clavis haalde vorig jaar een omzet van 5,3 miljoen euro met 26 (vaste) medewerkers.

Dominiek CLAES