Nieuws Limburg Fiets om naar toekomst te snellen is Made in Lommel

Fiets om naar toekomst te snellen is Made in Lommel

Fiets om naar toekomst te snellen is Made in Lommel

Flanders Make, het onderzoekscentrum uit Lommel (en Sint-Truiden), gaat de speedpedelec van de toekomst ontwikkelen. Samen met een consortium van Vlaamse bedrijven wordt een ‘living lab’ opgericht om een functionele, comfortabele, onderhoudsvriendelijke én recycleerbare e-bike op poten -of beter op wielen- te zetten.

Het zijn in totaal 9 bedrijven en onderzoeksinstellingen die gaan samenwerken voor de ontwikkeling van een duurzame e-bike in Vlaanderen. De noodzaak hieraan komt voort uit het besef dat elektrische fietsen 20 tot 50 keer milieuvriendelijker zijn dan elektrische wagens en dus best zo lang mogelijk worden gebruikt.

“De fietsindustrie is er tot nu toe vooral op gericht om zoveel mogelijk nieuwe fietsen te verkopen”, weet Klaas Gadeyne, Research Architect van Flanders Make. “Grote buitenlandse leveranciers van fietsonderdelen maken vaak nieuwe versies die doelbewust niet passen bij oudere versies van hun onderdelen. Daarnaast zijn goedkope elektrische fietsen ook moeilijker te herstellen, en zijn de loonkosten in onze regio hoog. Daarom is het vaak goedkoper om een nieuwe elektrische fiets te kopen dan een bestaande fiets te herstellen of te vernieuwen. De fietsindustrie duurzamer maken is dan ook een grote uitdaging. Met dit living lab nemen we de handschoen op. We bouwen een ecosysteem van bedrijven dat de volledige levenscyclus van duurzame e-bikes en hun componenten ondersteunt. De producent blijft eigenaar van de fiets en we werken abonnementsformules uit waarbij de klant betaalt om altijd een goed werkende en comfortabele e-bike te hebben. Wat we hieruit leren kunnen we nadien ook in andere sectoren toepassen, en die informatie delen we dan ook met de brede industrie in Vlaanderen”, aldus nog Klaas Gadeyne.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.