Fietsen van Stybar en McEwen uit nieuwe fabriek

Race Productions, het bedrijf dat het (race)fietsenmerk Ridley produceert, heeft in Beringen een gloednieuwe fabriek in gebruik genomen. De grootste Belgische fietsenfabrikant, die onder meer Zdenek Stybar, Robbie McEwan en Filippo Pozzato als klant heeft, gaat ook een eigen windtunnel bouwen om de fietsen nog aerodynamischer te maken.

"Expansieproblemen in Tessenderlo hebben ons genoodzaakt om een nieuwe fabriek te bouwen in Beringen, amper 3 kilometer verderop," zegt zaakvoerder Anthony Kumpen, telg uit de bekende Limburgse ondernemersfamilie Kumpen en recent nog te bewonderen in Sterren op de Dansvloer. Samen met zijn zakenpartner Jochim Aerts levert Kumpen hun merk Ridley aan profteams als Katusha en Telenet-Fidea, waar onder meer Robby McEwen, Bart Wellens, Joaquin Rodriguez, Filippo Pozzato en Zdenek Stybar voor rijden. Ook Rutger Beke (triatlon) fietst met een Ridley. Het nieuwe bedrijfsgebouw heeft 2 miljoen euro gekost en is 12.000m² groot.

"Eén van de blikvangers in ons nieuwe gebouw wordt de eigen windtunnel, waarin alle mogelijke tests worden gedaan om de onderdelen van de fietsen nog aerodynamischer te maken. Dit is waarin we ons willen onderscheiden van de concurrentie," aldus nog Kumpen. "We willen onze technische kennis van de aerodynamica verzilveren om de snelste fietsen van het peloton te bouwen."

Race Productions wist de omzet in de afgelopen 10 jaar te vertienvoudigen tot 20 miljoen euro. Er werken zo'n 80 mensen. Het bedrijf heeft ook een eigen lakkerij in Moldavië.