Finnen willen tot 200 jobs scheppen in Diepenbeek

ozics

Het Finse biotechbedrijf Ozics gaat een vestiging uitbouwen bij Bioville in Diepenbeek. Van daaruit willen de Finnen, die een veelbelovende technologie hebben ontwikkeld om botletsels en botbreuken te herstellen, de rest van Europa veroveren. Er zijn in eerste instantie 25 jobs mee gemoeid, een aantal dat kan oplopen tot 200.

Ozics werd in 2008 opgericht door een aantal orthopedische chirurgen en wetenschappelijke experten in biomaterialen. Het jonge bedrijf uit Tampere ontwikkelde nieuwe polymeren (kunststoffen) die in combinatie met sterke materialen, zoals keramiek of metaal, worden gebruikt om botten te verstevigen of breuken te fixeren. Het eerste product dat Ozics klaar heeft, is een injecteerbaar botcement. Vooral voor mensen die lijden aan osteoporose (botontkalking, waarbij de botten hun stevigheid verliezen, nvdr.) is de technologie veelbelovend. Ozics heeft ook al vestigingen in Zwitserland (Sankt Gallen) en Italië (Castelfranco Veneto). Daar komt nu dus Diepenbeek bij.

Als onderdeel van de samenwerking zal ook Biomed, het biomedisch onderzoeksinstituut van de Uhasselt, een samenwerking op poten zetten met zijn Finse evenknie BioMed-Tech in Tampere. Ook dat akkoord wordt maandag ondertekend.