Nieuws Limburg Fiscaalvriendelijke vergoeding voor auteursrechten blijft overeind

Fiscaalvriendelijke vergoeding voor auteursrechten blijft overeind

Fiscaalvriendelijke vergoeding voor auteursrechten blijft overeind

Bij de recente onderhandelingen over de begroting stond onder andere het fiscaalvriendelijk regime voor auteursrechten ter discussie. De Hoge Raad van Financiën had in de zomer al gepleit voor een geleidelijke afschaffing van dat stelsel omdat het te veel misbruikt zou worden als een manier voor loonoptimalisatie. Uiteindelijk bleef alles bij het oude, voorlopig toch…

Waarom is het zo interessant?

Inkomsten uit auteursrechten worden tot een grensbedrag van € 62.550 (voor inkomstenjaar 2021) op jaarbasis slechts belast aan een tarief van 15% roerende voorheffing. Daarnaast gelden er ook nog zeer gunstige kostenforfaits, waardoor de werkelijke belastingdruk op een eerste schijf van € 16.680 slechts 7,5% bedraagt.

Voor zelfstandigen valt de vergoeding bovendien buiten de toepassing van de sociale zekerheidsbijdragen.

Toepassingsgebied

De inkomsten worden fiscaalvriendelijk belast als ze betrekking hebben op auteursrechtelijk beschermde werken. Een werk wordt beschermd door het auteursrecht als het voortkomt uit een creatieve activiteit, concreet is uitgewerkt én origineel is. Denk bijvoorbeeld aan een boek, een kunstwerk of een film. Ook software wordt uitdrukkelijk beschouwd als een auteursrechtelijk beschermd werk.

Olievlek

Hoewel deze fiscale regeling oorspronkelijk voor auteurs en kunstenaars was bedoeld, werd het toepassingsgebied gaandeweg uitgebreid. IT-bedrijven passen het stelsel toe voor hun softwareontwikkelaars en IT-consultants. Ook in andere beroepsgroepen zoals architecten, marketeers, designers, grafisch ontwerpers, … wordt het stelsel toegepast.

Rulingcommissie en fiscus

De rulingcommissie bakent al jaren de grenzen van het stelsel af. Daarbij maakt zij de omvang van de vergoeding voor auteursrechten onder meer afhankelijk van de omzet die uit de (overdracht van) beschermde werken voortkomt en de tijd die aan de creatie van beschermde werken wordt besteed.

Vorig jaar is de fiscus trouwens gestart met een grote controleactie. Vele belastingplichtigen vinden het werk dat zij leveren immers al snel creatief en origineel, maar dit betekent niet automatisch dat het een beschermd werk betreft. Zo verwierp de rechtbank het standpunt van een advocaat die vond dat de brieven die hij schreef en de contracten die hij opmaakte ‘beschermde werken’ waren.

Wetgevend ingrijpen blijft uit

Hoewel een afschaffing van dit systeem vanzelfsprekend een ‘gunstige’ impact zou hebben op de  ontvangsten uit de personenbelasting, lijkt de wetgever haar hoop te vestigen op de controleacties van de fiscus om het regime binnen de perken te houden. Een volledige afschaffing zou bepaalde beroepsgroepen, waaronder journalisten, immers te veel pijn doen.

Dit houdt voor iedere creatieve geest alleszins de mogelijkheid open om een fiscaal vriendelijke vergoeding te ontvangen.

Fineko is een speler op de markt van accountants, belastingconsulenten en juristen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.