Nieuws Limburg Fiscus en banken tonen genade

Fiscus en banken tonen genade

Fiscus en banken tonen genade

168 in 2019. 120 in 2020. En 79 in 2021. Dat zijn de cijfers van de faillissementen in Limburg voor de eerste 2 maanden van elk jaar. De halvering heeft te maken met de aanhoudende steunmaatregelen van de overheid, en met de goede wil van de RSZ, belastingen en de banken, die bijna geen bedrijven dagvaarden voor een faillissement. Opvallend: het arrondissement Tongeren (waartoe bijvoorbeeld Genk en Maasmechelen behoren) is het enige in België dat in 2021 slechter scoorde dan in 2020…

Graydon publiceert iedere maand de cijfers van de faillissementen. Daaruit blijkt dat de scherpe daling ten opzichte van de pre-coronaperiode van vorig jaar, aanhoudt. Er gingen de eerste 2 maanden van 2021 79 bedrijven op de fles, een daling van 34%. Ten opzichte van 2019 spreken we van een halvering. Een echte verrassing is dat niet, of toch?

Eind januari werd het zogenaamde wettelijke moratorium op faillissementen stopgezet. Dat betekent dat ook niet-hoogdringende faillissementen voortaan kunnen uitgesproken worden. Er werd de afgelopen weken dat ook een scherpe stijging verwacht, maar dat is niet gebeurd. Volgens Graydon heeft het alles te maken met de mildheid van instanties als de fiscus, RSZ en de banken, die nauwelijks initiatief nemen om nu bedrijven ter faling te dagvaarden. Het moratorium wordt dus in feite spontaan verlengd. Maar ook de vaststelling dat heel wat kritieke sectoren nog steeds genieten van diverse steunmaatregelen als premies en uitstel van betalingen, heeft (voorlopig) een gunstig effect op de huidige faillissementscijfers.

Nog enkele opvallende conclusies uit de cijfers:
– Het grote verschil met vorig jaar situeert zich vooral in de horeca, waar het aantal faillissementen spectaculair daalt.
– Bij de bedrijven die dit jaar toch failliet gingen, zijn er veel ondernemingen die ouder zijn dan 25 jaar. Blijkbaar vinden zij niet meer de moed om terug te vechten als een herstart mogelijk wordt.
– In heel het land was er slechts één arrondissement waar er meer faillissementen waren in januari/februari: Tongeren. Het was er weliswaar maar ééntje meer, maar toch: overal elders in België gingen er minder bedrijven failliet.

Reageer op dit bericht

Sector

Gerelateerde berichten

Sector

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.