Jan Proot

Flexi is sexy! (En nog 2 straffe voorstellen)

Wanneer gaan de mensen die méér willen werken daar eindelijk de kans toe krijgen? Unizo Limburg lanceert alvast 3 voorstellen die een concrete bijdrage moeten leveren aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt: flexi-jobs in alle sectoren, meer wettelijke arbeidstijd voor studenten én een gunstige regeling voor de uitbetaling van overuren. "Het moet gedaan zijn met de belemmeringen om meer te werken", stelt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg.

“Er is een tekort op de arbeidsmarkt. Wie vandaag wil werken, vindt werk”, zegt Bart Lodewyckx. “Maar wie extra wil werken, botst op teveel belemmeringen. In plaats van deze mensen een duw in de rug te geven, kwam de regering zopas met nieuwe obstakels voor flexi-jobs en is de 600 uren studentenarbeid nog steeds niet verankerd in de wetgeving. Het systeem van overuren is dan weer bijzonder complex. Er zijn de overuren met overloontoeslag, gewone vrijwillige overuren en relance-overuren. Daarom vragen we de nieuwe regering nu al om prioritair werk te maken van meer arbeidsflexibiliteit."

"In tijden van arbeidskrapte zijn flexibele werkvormen een belangrijke aanvulling om de tekorten op te vangen. Het laat ondernemers toe om arbeidskrachten in te zetten op momenten waarop ze echt nodig zijn en veel werknemers zijn op zoek naar een interessante bijverdienste, zowel bij de eigen werkgever als elders. Wie meer wil werken moet gesteund en beloond worden”, klinkt het formeel.