IDB-Blok-Gouda

FrieslandCampina lijft oude Yoko (Genk) in

Na de saladefabriek Nikita in Herk-de-Stad verkoopt Irish Dairy Board (IDB) nu ook de tweede Limburgse parel aan de kroon: kaasverpakker IDB Belgium in Genk. Daarover hebben de Ierse aandeelhouders een contract getekend met zuivelgigant FrieslandCampina, dat onder meer in Lummen een belangrijke productievestiging heeft. IDB Belgium, het vroegere Yoko Fresh Food, is met een omzet van bijna 100 miljoen euro de grootste Belgische verpakker van kaas. Een andere is Kaasbrik in Halen van Johan De Turck, de vroegere directeur van Yoko-IDB.

“Ons bedrijfspotentieel kan het beste worden gerealiseerd met de steun van een sterke partner waarmee we meer synergievoordelen kunnen behalen," zegt General Manager Luc Lamberigts van IDB Belgium. "Het Nederlandse FrieslandCampina is zo’n partner. Het is één van de grootste zuivelbedrijven ter wereld, heeft kantoren en productielocaties verspreid over 26 landen en verkoopt producten in meer dan 100 landen.”

IDB Belgium werd in 1967 opgericht als Yoko door de familie Beuls. In 1988 werd het bedrijf overgenomen door Irish Dairy Board. Uit de zopas gepubliceerde jaarrekening blijkt IDB Belgium niet het eenvoudigste jaar achter de rug heeft. Met een omzet die net onder 100 miljoen bleeft, werd het minst goede jaar van de laatste 10 jaar geboekt. Dat geldt ook voor de winst, die is geslonken tot 430.000 euro en in de voorgaande jaren nog 2,2 (2010) en 3,1 (2009) miljoen euro bedroeg.