Fruittelers niet in paniek na rotseizoen

Ja, het is waar: het familiale fruitbedrijf Bel'Export uit Borgloon heeft voor het eerst in 10 jaar een verlies geboekt. En niet zo maar een peulschil, het gaat om bijna 450.000 euro. Toch is gedelegeerd bestuurder Jos Derwael niet in paniek. "We zitten al 4 generaties in het fruit. De ups en downs horen er nu eenmaal bij. 2009 was uitzonderlijk slecht voor ons, wegens een overproductie in bijna alle Europese landen. Hierdoor waren zij zelfbedruipend en was er haast geen handel. En wat we verkocht hebben, moest onder de kostprijs gebeuren wegens het gigantische aanbod."
Gelukkig is 2010 al heel wat beter. "De prijzen zijn inderdaad vrij behoorlijk, met stijgingen van 50 tot 60%. De vraag stijgt bovendien, vooral uit Rusland. We profiteren bovendien mee van de verhoogde vraag naar fruit dat niet met sproeistoffen is behandeld. Steeds meer supermarkten, vooral in Groot-Britannië, Duitsland en Scandinavië, hebben hier veel belangstelling voor. We zijn dan ook constant bezig om variëteiten te ontwikkelen die minder residu's bevatten. Van die soorten hebben we nog tot februari 2011 voldoende voorraad in de frigo's, waardoor we zeker tot dan goede vooruitzichten hebben."
Met een omzet van 23,4 miljoen is Bel'Export één van de grootste fruitkwekers en handelaars in de regio. Het bedrijf beschikt over meer dan 100 ha eigen plantages.