Nieuws Limburg Futech pleit onschuldig op fraudeproces

Futech pleit onschuldig op fraudeproces

Futech pleit onschuldig op fraudeproces

Verdwenen zonnepanelen, verklaringen drie jaar na datum en vreemde keuringsverslagen: het passeerde vrijdag allemaal op het subsidiefraudeproces tegen de Looise installateur van zonnepanelen Futech. De zaakvoerders gaan echter resoluut voor de vrijspraak en betwisten dan ook de schadevergoeding van 13 miljoen euro die Fluvius eist.

In november verschenen zaakvoerder Ismaël Ben-Al-Lal en voormalig bestuurder Pieter Vangeel al voor de Hasseltse rechtbank, samen met twee keurders. Tot een vonnis kwam het niet. Wel besliste de rechtbank om zestien getuigen op te roepen, onder wie veertien klanten. In de zomer van 2012 is er volgens Fluvius geknoeid met de keuring van PV-installaties om de dalende subsidies of groenestroomcertificaties te snel af te zijn. Op 1 augustus van dat jaar zakte de waarde van 210 naar 90 euro en kromp de geldigheidsduur van 20 naar 10 jaar. Uiteindelijk kwam het in 2015 tot een onderzoek na een klacht van de netbeheerder die 13 miljoen aan uitgekeerde subsidies terugeist.

De drie rechters confronteerden de getuigen telkens met luchtfoto’s, genomen enkele dagen voor of na de installatie. Van zonnepanelen op hun dak was er echter geen spoor. Volgens Ben-Al-Lal lag alles er wel tijdig, maar drong een vervanging zich op om technische redenen. “Wij hebben een claim met de fabrikant. Er waren defecten aan de panelen. Daarom zijn ze eraf gehaald en later vervangen.”

Futech gaat resoluut voor de vrijspraak. In september gaat het proces de laatste rechte lijn in. Wordt dus vervolgd…

(Het hele verslag van de rechtbankzitting is te lezen in de weekendeditie van Het Belang van Limburg).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.