VeroniqueHoubenNieuw-201×300-1

Gebouw van Houben is energievoorbeeld voor Europa

Het project Hollandsch Huys aan de Grote Ring van Hasselt is door een consortium van toonaangevende Europese universiteiten en bedrijven uitgekozen om onderzoek te doen naar energiezuinige bouwtechnieken. De instellingen uit België, Nederland, Denemarken, Duitsland en Tsjechië gaan in Hasselt twee jaar lang intensief onderzoek uitvoeren naar het gebruik van geothermie en betonkernactivering in kantoorgebouwen. De analyse van het gebouw Hollandsch Huys van bouwgroep Houben (Airdeck, Belvi,...) uit Houthalen-Helchteren en Beringen, zal uiteindelijk een handleiding worden die ingenieurs en architecten overal in Europa kunnen raadplegen om efficiënt met deze vernieuwende, energiezuinige klimaatregelingen om te gaan.

“Betonkernactivering is een nieuwe techniek waarbij waterleidingen worden verweven in de vloerplaten,” vertelt Veronique Houben. “Het stromend water in de betonnen vloerplaten zorgt ervoor dat het beton warmte afgeeft als het te koud is, en warmte
opneemt als het te warm is. Zo wordt constant een ideale temperatuur bereikt. De warmtepomp die de temperatuur van het water bepaalt, werkt met sondes die 75 meter diep in de grond zitten. Hierdoor wordt het mogelijk om het gebouw zeer energiezuinig
en milieuvriendelijk te verwarmen of af te koelen.” Samen met een aantal andere ingrepen zorgt dit in het project Hollandsch Huys (4000 m²) voor een energiebesparing van 90% t.o.v. een E100‐gebouw, wat neerkomt op een kostenreductie van 45.000 euro per jaar.

Veronique Houben is vereerd met de internationale belangstelling. “Dat wij als voorbeeld mogen dienen, geeft aan dat men onze technische ontwikkelingen waardeert. Het project biedt ons de kans om steeds nieuwe inzichten te delen met topwetenschappers en toonaangevende bedrijven. Zo kunnen we nog verder groeien in bijkomende toepassingen om het energiegebruik nog efficiënter aan te pakken.” Een filmpje over het project vind je hier.