Nieuws Limburg Géén danscafé in boekhandel: “Da’s boeken toe”, zegt handelaar

Géén danscafé in boekhandel: “Da’s boeken toe”, zegt handelaar

(Foto: Sven Dillen)

Géén danscafé in boekhandel: “Da’s boeken toe”, zegt handelaar

Peter Verbeemen van horecazaak De Witte in de Kleine Maastrichterstraat in Hasselt had grootse plannen. Hij wou naast zijn brasserie in de vroegere Standaard Boekhandel een danscafé -annex evenementenzaal- inrichten. Maar dat gaat niet door. “De stad vreest voor hinder. Dan houdt het op voor mij. Ik ga geen andere locatie zoeken voor het project”, zegt hij.

Voor ondernemer Peter Verbeemen – die wel vaker met wilde ideeën uit de hoek durft te komen – moest het dé feestplek in het centrum worden. “We kunnen hier verspreid over de verschillende etages makkelijk tot 2.500 mensen onderbrengen, de ruimtes zijn enorm. Mijn bedoeling is om hier zowel in de namiddag als ’s avonds activiteiten te organiseren, en dat drie tot vier dagen per week. Dat kan gaan van kiennamiddagen die we samen met verenigingen organiseren, over optredens van schlagerzangers, tot een danscafé tijdens de avonduren met optredens van artiesten of deejays. Daarbij kunnen we dan bijvoorbeeld eten serveren. Een concept dat er zeker nog niet is in Hasselt, terwijl er nochtans grote handelspanden genoeg leeg blijven staan.”

Brouwerij
Volgens Verbeemen was dit dan ook een perfecte invulling geweest voor dit enorme leegstaande gebouw in de binnenstad. “Het zou leven in de brouwerij kunnen brengen voor de horecaondernemers in de omgeving”, meent hij. “Ik heb met de stadsarchitecte het gebouw bezocht en letterlijk gezegd: ‘Zeg maar hoe gij het wilt, en zo richten we het in’. Ik ga geen plannen maken die dan zeven keren moeten aangepast worden. Maar ik kreeg al meteen een nul op het rekest. Een vergunning – noch voor verbouwingen, noch voor de uitbating – komt er dus niet. Nochtans hadden we al een goed gesprek met de eigenaars en de huurprijs (gefluisterd wordt ergens tussen de 15.000 en 20.000 euro per maand, nvdr.) vormt alleszins geen obstakel voor mij.”

Overlast

Maar de stad vreest voor overlast. “In deze buurt is er flink veel bewoning en we vrezen inderdaad dat er overlast voor de omwonenden zal zijn met een danscafé of evenementenzaal”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “Wat geenszins wil zeggen dat we het ondernemerschap van mijnheer Verbeemen in de kiem willen smoren. We hebben hem aangeraden om elders in de stad te kijken welke mogelijkheden er zijn. Maar dit soort zaken willen we echt niet in een van de drukst bewoonde buurten in de binnenstad. Buiten een woongebied kan dit perfect.”

“Ik heb sterk de indruk dat de stad gewoon niet wil dat er ondernomen wordt”, zegt Verbeemen. “Voor mij is dit een verhaal van ‘boeken toe’. Dit sluit perfect aan bij mijn huidige brasserie. Elders heb ik hier geen zin in.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.