Gekende club sluit definitief de deuren

Zaterdag 10 oktober volgt er nog een knallend afscheidsfeest, en dan is het na bijna 9 jaar helemaal gedaan met Le Refuge, de hippe club in het centrum van Hasselt. Begin 2014 werd het voormalige vluchthuis omgedoopt tot een restaurant, annex cocktailbar, onder de naam Abdis. Dat werd echter niet het verhoopte succes, waardoor er noodgedwongen na de zomer teruggegrepen werd naar het gekende nightlife-concept.

le refuge hasseltDe trein van Le Refuge opnieuw in gang trekken bleek niet zo eenvoudig en heeft opeens nog weinig zin. "We werden daar onteigend, omdat er nieuwe plannen voor stadsontwikkeling op tafel liggen," zegt zaakvoerder Dirk Vanherle, die destijds samen met Kris Vanhoyland, Le Refuge nieuw leven had ingeblazen. "Onder meer de Universiteit Hasselt zal zich er komen vestigen en de hele site zit nu in een aanbestedingsfase voor projectontwikkeling. Daardoor is er geen handelshuurovereenkomst meer vanaf medio maart 2016 en dan houdt het op natuurlijk. Vandaar dat de stekker uit de horecazaak wordt getrokken en het concept wordt begraven."

Daarmee scheiden ook de wegen tussen Vanherle en Vanhoyland. Die laatste concentreert zich verder op zijn diverse bedrijven, waarvan het bekendste o.a. organisator is van Studio 54, The Sound You Need, MNM Back to the 90's, Baouzza Beachclub en andere grote publieksevenementen. Wat Dirk Vanherle wil gaan doen, weet hij nog niet. "We gaan even afwachten welke verschuivingen de invoering van de witte kassa in de horeca zal teweegbrengen," zegt hij. "Ik verwacht dat het landschap helemaal zal hertekend worden. Daarna zullen we wel zien. Intussen hou ik me bezig met restaurant Jambalaya en een aantal pop-upconcepten."