Superbeton-74_tn-1440×0-c-default

Gekende wegenbouwer failliet, BV wil niet met modder smijten

Zoals te verwachten viel, heeft de ondernemingsrechtbank het faillissement uitgesproken van Superbeton, de wegenbouwer uit Aarschot. De schuldenberg bedroeg naar verluidt tussen 7 en 8 miljoen euro. De Limburgse eigenaar Michiel Coumans voelde zich genoodzaakt om de boeken neer te leggen omdat hij de uitvoering van het herstelplan niet meer haalbaar zag. Frederik Laeremans, de vorige eigenaar, betreurt dat hem onregelmatigheden worden verweten, maar wenst niet in een polemiek over de schuldvraag te vervallen.

Superbeton ging twee generaties geleden van start als betoncentrale en grondwerker. Het familiebedrijf boerde goed en had op het hoogtepunt 4 vestigingen en 150 medewerkers. Na de verkoop van de betonactiviteiten ging de familie Laeremans zich toeleggen op de wegenbouw. Ook dat werd een succesverhaal. Het ondernemerschap achter Superbeton werd mooi in beeld gebracht in het populaire programma The Sky is the Limit, waarin de toenmalige zaakvoerder Frederik Laeremans, de sympathie van heel Vlaanderen wist te winnen met zijn openhartige, joviale persoonlijkheid. Zakelijk ging het de afgelopen jaren echter heel wat minder. Hij zag zich zelfs genoodzaakt om bescherming tegen schuldeisers aan te vragen. Enkele maanden geleden verkocht hij dan zijn bedrijf aan het Limburgse Iterum van Michiel Coumans en Vincent Hendriks, naar eigen zeggen omdat hij moegestreden was om de diverse bordjes hoog te houden en het personeel een betere toekomst te kunnen geven.

De overnemer had aanvankelijk een goed oog op de reddingsoperatie van Superbeton. Michiel Coumans stelt nu dat er zich echter heel wat onvoorziene tegenvallers manifesteerden en hij om de tuin werd geleid. Daarom moest ik de handdoek gooien", zegt hij. Vorige week werden de boeken van Superbeton neergelegd, wat nu leidt tot de uitspraak van faillissement. Daarmee blijven heel wat schuldeisers, zoals leveranciers en de onderaannemers van weleer, ook met een put achter.

Frederik Laeremans zei woensdag al dat hij liever niet wenst te reageren op de teloorgang van zijn voormalig bedrijf. "Het doet te veel pijn. Ik ga ook niet met modder gooien of anderen beschuldigen. Dat is mijn stijl niet. Ik betreur alleen dat het wordt voorgesteld alsof ik zelf oneerlijk ben geweest. Dat is niet zo. Ik sta recht in mijn schoenen. En voor de rest onthou ik mij liever van commentaar", besluit Laeremans.