Genk wordt Vlaamse hotspot voor securitybedrijven

Het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) uit Genk en het West-Vlaamse INNOS hebben samen het Flanders Innovation Safety Security Network opgericht. Deze cluster, afgekort als Flanders.ISSN, telt bij de start al meer dan 20 bedrijven uit de branche van veiligheid en beveiliging. Bedoeling is dat zij hun expertise gaan samenbrengen om de leden meer competitief te maken en het economisch potentieel van ieder deelnemend bedrijf te verhogen.

jacky vastmansHet initiatief komt er na een vraag van de Vlaamse Regering, die in de komende jaren meer wil inzetten op clusterbeleid. Op deze wijze wil men de strategische samenwerking tussen bedrijven, sectoren en onderzoekers stimuleren om de economische impact van innovatie gevoelig te doen stijgen. In oktober 2015 werd in dit kader een oproep voor innovatieve bedrijfsnetwerken gelanceerd door het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het PLOT en INNOS dienden daarop het voorstel in om Flanders.ISSN op te richten. Daar is nu dus groen licht voor gegeven.

"We gaan inspelen op actuele en dringende behoeften van de bedrijven en van de markt," zegt PLOT-directeur Jacky Vastmans (foto). "Eén van de vraagstukken is de impact van innovatie en technologie op de wet- en regelgeving. De intrede van technologie wordt immers vaak afgeremd door traditionele regelgevende kaders (zoals het gebruik van drones, nvdr.). We gaan ook anticiperen op economische trends om nieuwe opportuniteiten te initiëren of om nderzoeksmiddelen aan te trekken."

Daarnaast worden er thematische innovatie-workshops, bedrijfsbezoeken en andere netwerkevents georganiseerd om maximaal aan partnermatching te kunnen doen. Verder zal Flanders.ISSN geïntegreerde adviezen richten aan beleidsmakers en ook collectief onderzoek gaan doen.