elenco robot

Slimme technologie uit Genk schept verbazing

Het bedrijf Elenco van Johan en Thomas Richard, heeft een nieuwe cobot ontwikkeld waarmee dozen en andere producten automatisch op een pallet kunnen gestapeld worden. "Deze eigen machine is het sluitstuk van een zwaar investeringsprogramma, dat ook de verhuizing naar een nieuw gebouw in Zwartberg bevat", aldus de zaakvoerders.

In dezelfde sector heeft Cobotracks, ook al uit Genk, een uitzonderlijke samenwerking afgesloten met het Taiwanese Techman Robots. Speciaal voor deze wereldspeler heeft het bedrijf van Pieter Vansichen een nieuwe as ontwikkeld die reikwijdte van de Taiwanese cobots sterk vergroot.

Elenco is een Genks bedrijf dat gespecialiseerd is in industriële automatisering en alles wat daarbij komt kijken. Zo verzorgen Thomas en Johan Richard installaties voor industriële bordenbouw of schrijven software van PLC-sturingen. "Daarnaast optimaliseren we producties aan de hand van machine vision technology", zegt Thomas Richard. "Hier hebben we zwaar in geïnvesteerd, met onder meer de ontwikkeling van een eigen cobot voor palletisering."

PalCobot, zoals de machine heet, zorgt ervoor dat bijvoorbeeld dozen van een transportband worden gehaald en op een pallet worden gestapeld volgens een te kiezen patroon (zie filmpje onderaan). "De software om dit patroon samen te stellen hebben we ook zelf geschreven, inclusief een intelligente wizard die automatisch stapelpatronen kan voorstellen", aldus de fiere zaakvoerder (foto boven).

(Pieter Vansichen van Cobotracks)

Made in Taiwan
In dezelfde bedrijfstak, maar op een veel grotere schaal, is ook het Taiwanese Techman Robots actief. Zij maken wereldwijd cobots om in productie-omgevingen in te schakelen. Opvallend is dat de Aziatische multinational in zee gaat met de Genkse start-up Cobotracks, een spin-off van het Hasseltse Vansichen Lineair Techniek. “Om als partner van hen erkend te worden, wat op zich al een hele prestatie is, hebben we een nieuw product voor Techman ontwikkeld”, zegt zaakvoerder Pieter Vansichen (foto hierboven). “Het gaat om een zeven as waarop de cobot zich kan bewegen en daardoor zijn reikwijdte aanzienlijk kan uitbreiden. Dit product, Linear Motion Plug & Play genaamd, laat toe dat de cobot zich over een afstand van 50 meter kan voortbewegen, wat een enorme troef is.” De innovatieve samenwerking tussen Cobotracks en Techman kwam trouwens tot stand dankzij de steun van POM Limburg.