hammer wojata

Genkse starter maakt scanners slimmer

De start-up Wojata van de gebroeders Olaerts heeft een knap project afgerond bij het Hasseltse bedrijf Hammer-IMS. Door meer data te halen uit de scanners die Hammer-IMS bij klanten plaatst, kan de productie geoptimaliseerd worden.

Wojata werd opgericht door de broers Bram en Jasper Olaerts. De start-up bevindt zich op C-Mine Crib. Als activiteit haalt Wojata data uit productiemachines, die vervolgens geanalyseerd en bijgestuurd worden om ze efficiënter te gebruiken en te onderhouden.

Een mooi voorbeeld is een eerste project dat zopas werd afgerond voor Hammer-IMS, de producent van industriële scanners die in allerlei productieprocessen worden ingepast. “Onze scantoestellen worden gebruikt in o.a. de plastic- en textielindustrie", stelt dr. ir. Nele Reynders van Hammer-IMS. "Dankzij diverse sensoren in onze toestellen beschikken we over heel wat nuttige data. Klassiek gezien wordt die data zeer kortstondig en lokaal gebruikt voor het bijregelen van de productiemachines, waarna ze in de prullenmand terechtkomen. Omdat er meer informatie uit te halen viel, die bovendien in alle veiligheid moest kunnen aangewend worden, hebben we de expertise ingeroepen van de Limburgse start-up Wojata.”

Na de Genkse interventie zijn de scanners slimmer geworden en kunnen de eindgebruikers meer inzichten halen uit hun productie-installaties. "Bovendien weten wij op onze beurt vliegensvlug als er iets in-the-field mis zou lopen”, aldus nog Nele Reynders. Bram Olaerts vult aan: “De beschikbaarheid van de data en de voorziene tools geven aan Hammer-IMS de extra mogelijkheid om het machinepark bij de klanten nog beter te leren kennen voor de verdere ontwikkeling, en voor het voorspellend onderhoud. We zijn blij met het eerste resultaat.”