Genkse Sumitomo blij met autobanden uit India

Michelin, Goodyear, Bridgestone of Continental... haast alle bekende merken van autobanden zijn vaste klant bij Sumitomo Bakelite Europe in Genk. Wie? Een terechte vraag, want dit Japanse bedrijf, dat voornamelijk fenolharsen voor de rubberindustrie maakt, houdt zich graag 'low profile'. Een bescheidenheid die niet nodig is, want met een omzet van 56 miljoen euro behoort Sumitomo tot de top 100 van de grootste bedrijven in Limburg.
Opmerkelijk is wel dat het bedrijf in 2009 een verlies leed van 1,8 miljoen. "Dat komt omdat we een afwaardering van 3,6 miljoen hebben geboekt voor ons dochterbedrijf Vyncolit in Gent," verklaart Alex Geskens, de general manager. "De actuele waarde van die onderneming werd door de crisis bijgesteld. Er zijn ginds zo'n 35 mensen moeten afvloeien. Maar intussen gaat het daar een stuk beter." Dat is ook het geval voor Sumitomo zelf. "Vorig jaar hebben we een klein dipje gehad, waarbij we zijn rechtgehouden door de mensen die regelmatig hun autobanden hebben vervangen," zegt Alex Geskens nog. "Nu er terug meer nieuwe auto's worden verkocht, stijgt ook de bandenproductie. We kunnen de bestellingen nauwelijks bijhouden. Vooral in landen als China, Turkije en India. In India hebben we onze omzet al verdubbeld, omdat daar enkele lokale fabrieken gestart zijn met de productie van autobanden."
De Genkse fabriek heeft ook vestigingen in Spanje en Zwitserland onder haar bevoegdheid. Naast halffabrikaten voor autobanden leveren ze nog een 100-tal andere producten, o.a. voor de vervaardiging van remblokjes, schuurpapier, slijpschijven of bloemenschuim. Er werken in Genk 125 mensen.