Genkse uitvinding leidt tot revolutionaire bouwmaterialen

Het Genkse bedrijf Orbix heeft een akkoord gesloten met bouwmaterialenproducent De RuwBouw Groep om op basis van een innovatief procédé milieuvriendelijke bouwmaterialen te gaan produceren. Het is voor het eerst dat de technologie, die in Genk werd ontwikkeld, op industriële schaal zal toegepast worden.

orbixDe RuwBouw Groep is een onderdeel van de Ierse multinational CRH, één van de grootste producenten en verdelers van bouwmaterialen ter wereld. Deze groep heeft nu een akkoord gesloten met Orbix, waarbij de Limburgse innovatieve technologie zal gebruikt worden om binnenblokken, en later ook andere materialen als dakpannen, tegels of klinkers te vervaardigen.

Het in Genk ontwikkelde procédé wordt de ‘carbonatatietechnologie’ genoemd. Het vertrekpunt zijn de staalslakken, een restfractie die vrijkomt bij de productie van roestvrij staal (inox) in de Genkse fabriek van Aperam. Orbix heeft de taak om uit die staalslakken het resterende metaal te halen (zo’n 5 procent) en het voor hergebruik terug te sturen naar Aperam. De rest van de staalslakken bestaat uit zand- en steenpuin, dat in een breek- en zeefinstallatie wordt verwerkt tot granulaten voor de wegenbouw, bouwindustrie en kunststofnijverheid. Eén van die mengsels, Carbinox genoemd, heeft als specifieke eigenschap dat het CO2 uit de lucht kan opnemen en zo verandert in een ideale grondstof om nieuwe materialen van te maken. In dit procédé moet er namelijk geen cement worden gebruikt, wat van Carbinox een zeer duurzame grondstof maakt.

Na de eerste succesvolle proeven met dit zeer fijne granulaat, zal de RuwBouw Groep er nu op grote schaal industriële producten mee gaan vervaardigen. Volgens Orbix, dat de technologie gepatenteerd heeft, zal de innovatie een omwenteling betekenen in de bouwmaterialenproductie. “De kwaliteit van de nieuwe, duurzame producten is immers minstens gelijkwaardig aan de cementgebonden varianten die nu al bestaan,” zegt Serge Celis, bedrijfsleider van Orbix. “Logisch dus dat producenten die kiezen voor duurzaamheid deze techniek op grote schaal gaan toepassen.”