Lode_Fastre

Genomineerde nummer 3: Lode Fastré

Volgende week wordt in Hasselt beslist wie van de 4 genomineerden aan de haal zal gaan met de JCI Award Limburgse Jonge Ondernemer 2017. Als voorbeschouwing brengen we een kort portret van de 4 kanshebbers. Vandaag: Lode Fastré van online apotheek Farmaline.

Hij is 35 jaar en afkomstig uit Riemst. Lode Fastré behaalde 3 masterdiploma's, en werd nog tijdens zijn studies zelfstandige. Hij ging websites bouwen en hosten. De passie voor ICT wist hij te bundelen met die van zijn vrouw, apotheker Leen Ponet uit Tongeren. Zo ontstond op 08/08/08 Farmaline, de eerste online apotheek van België. Het was echt pionierswerk om de voorschriftvrije geneesmiddelen, gezondheids- en verzorgingsproducten online te krijgen. Fastré beet door, met als gevolg dat Farmaline vandaag meer dan 500.000 klanten telt, verspreid over zo'n 100 landen.

Belangrijke mijlpaal in de geschiedenis was september 2016, toen Farmaline fusioneerde met het Duitse Shop Apotheke. Een maand later trok dat concern naar de beurs, waar 100 miljoen vers kapitaal werd opgehaald. Het bedrijf heeft daarmee een mooi marketingbudget om de consumenten naar de online shop te lokken. Dit tegen de zin van een handvol conservatieve apothekers die zich met laakbare praktijken verzetten tegen de digitalisering van hun sector. (Lees artikel hier).

Bij de bookmakers ligt Lode Fastré in polepositie om de JCI Award binnen te halen. Al zou het zeker niet de eerste verrassing in de geschiedenis zijn mocht een andere genomineerde met de onderscheiding gaan lopen.