seydi tekin betcenter

Gent gooit Limburgse onderneming buiten

Het Limburgse bedrijf Betcenter, gespecialiseerd in sportweddenschappen, sluit met onmiddellijke ingang vier vestigingen in Gent. Een gevolg van de weigering van het stadsbestuur om de vergunning te verlengen. Vijftien mensen verliezen hierdoor hun job. "Er worden drogredenen aangehaald om ons weg te krijgen, hoewel wij alles perfect volgens het boekje doen", zegt CEO Seydi Tekin.

"Na meer dan vijftien succesvolle jaren, zonder problemen, moet Betcenter Group noodgedwongen en met spijt in het hart, afscheid nemen van vier bestaande wedkantoren in Gent", aldus de CEO, die van Beringen afkomstig is. "Dit ondanks vele verwoede pogingen om tot een overeenkomst te komen met het stadsbestuur over de hernieuwing van de vergunning. Zelfs een gezamenlijke oproep van de personeelsleden aan het stadsbestuur om een akkoord af te sluiten, kon het tij niet keren. Jammer genoeg verliezen nu 15 personeelsleden hun baan. We gaan nu proberen om hen aan een andere job te helpen."

De situatie komt voort uit een wetswijziging van 2021 die bepaalt dat een stads- of gemeentebestuur eenzijdig kan beslissen over de vergunning van wedkantoren op hun grondgebied. "De adviezen van Stad Gent waren steeds positief, vandaar dat we recent nog vele investeringen hebben gedaan in zowel het interieur als in moderne technologie die tegemoet komt aan de eisen qua identiteitscontroles, spellimieten, verslavingspreventie, enzovoort. Jammer genoeg wordt deze inzet niet beloond."

"Net als in Gent zijn er nog enkele gemeenten die niet onder stoelen of banken steken dat ze onze sector liever kwijt dan rijk zijn", stelt Seydi Tekin. "Ze halen jammer genoeg allerlei drogredenen aan om veel van deze wedkantoren te sluiten. Of daar arbeidskansen mee gemoeid zijn voor mensen die niet altijd even snel een job te pakken kunnen krijgen, laat hen blijkbaar koud. Gezinnen verliezen hierdoor hun vast inkomen en worden gewoonweg in de kou gelaten.”

Betcenter begrijpt niet dat ze ondanks de zeer strenge en veelvuldige controles verplicht worden om te sluiten. "Wat denkt de burgemeester dat hier in onze kantoren gebeurt", vraagt medewerker Hekim Okcira zich af. "Onze klanten, veelal 40'plussers, spreken hier af om een koffie te drinken (alcolhol is verboden), te discussiëren over de voetbalmatchen of gewoon naar een wedstrijd op tv te kijken. Gemiddeld wordt er 20 euro per week gespendeerd om sportweddenschappen af te sluiten. Ik weet niet wat daar verkeerd aan is..."

Dat vindt ook klant Mehmet Kahya: "Nooit heb ik hier iets opgemerkt dat niet door beugel kon. Waar moeten we nu als Gentenaar naar toe om een sportweddenschap af te sluiten? Ze hebben er waarschijnlijk geen probleem mee dat ik straks bij de Nationale Loterij ongelimiteerd kan spelen... ", aldus de ontgoochelde klant.

Betcenter geeft aan dat ze ten alle tijden in dialoog willen gaan met stads-en gemeentebesturen. “Waarom kan een streng gecontroleerd wedkantoor waar geen gekende problemen zijn, waar arbeidskansen worden geboden en waar het aanbod van kansspelen op een wettelijke wijze wordt geregeld, niet gewoon verder uitgebaat worden zoals het de voorbije jaren altijd is uitgebaat geweest?”, vraagt Seydi Tekin zich tot slot af.