Nieuws Limburg Gepassioneerd wijnhandelaar John Monard overleden

Gepassioneerd wijnhandelaar John Monard overleden

Gepassioneerd wijnhandelaar John Monard overleden

Vorige donderdag is John Monard op 75-jarige leeftijd overleden. Met zijn bedrijf Wijnmakelaarsunie groeide hij uit tot één van de belangrijkste wijnhandelaars in het land. Een bevlogen ondernemer met grote verwezenlijkingen, die helaas de afgelopen jaren werden overschaduwd door zakelijke perikelen.

John Monard werd in 1946 geboren in Val-Meer (Riemst). Net als de rest van zijn gerespecteerde familie, was hij erudiet, welbespraakt en dynamisch. Hij investeerde al zijn talenten in de uitbouw van een eigen wijnhandel, die in 50 jaar tijd uitgroeide tot één van de grootste en meest gerespecteerde wijnhuizen in het land. De Wijnmakelaarsunie in Diepenbeek was vooral gekend voor de Franse topwijnen, die werden verdeeld aan de beste restaurants en particuliere liefhebbers. Pas in de laatste 10 jaar werd ook ingezet op wijnen uit andere landen als Italië en Spanje.

John Monard had een neus voor goede wijn én voor zakelijke opportuniteiten. Als selfmade man was hij een toonbeeld van gepassioneerd ondernemerschap. Zijn bedrijf leidde hij met een welomlijnde visie. Hij had het hart op de tong en liet zich niet snel uit zijn lood slaan. Als pater familias (ook zijn twee zonen zaten mee in het management) hanteerde hij een eigenzinnige, instinctmatige aanpak, die gezien het succes, de juiste bleek te zijn. De Wijnmakelaarsunie haalde in de topjaren een jaarlijkse omzet van zo’n 22 miljoen euro, gekoppeld aan mooie winstcijfers. Een zeer verdienstelijk parcours, waarvoor John Monard alle lof verdient.

“Tanker was moeilijk te keren onder nieuwe marktomstandigheden.”

Het zou hem oneer aandoen om louter herinnerd te worden aan het zakelijk verval dat zowat sinds 2015 was ingetreden. John Monard had teveel tijd nodig om als klassiek ondernemer, groot geworden op buikgevoel, zijn bedrijf bij te sturen naargelang de nieuwe marktomstandigheden. De opkomst van de online verkoop en van nieuwe wijnlanden, de sterk toegenomen concurrentie en zware investeringen in infrastructuur en stock, speelden De Wijnmakelaarsunie parten en leidden uiteindelijk tot het faillissement in 2018. Als gevolg van een poging om met alle middelen de meubelen te redden, volgde er een juridische nasleep, waar de stichter en CEO erg onder te lijden had. Hij kampte bovendien met hartproblemen. Toch bleef hij vanop zijn ziekbed de actualiteit volgen en becommentariëren, getuige de frequente e-mails en sms’en die ook onze redactie mocht ontvangen.

Zijn precaire gezondheidssituatie is John Monard afgelopen donderdag fataal geworden. Hij was in juli 75 jaar geworden. Een bevlogen rasondernemer is niet meer. Wij bieden de echtgenote, familie, vrienden en kennissen van John ons gemeend medeleven aan. Online condoleren kan via deze link.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.