Gerecht onderzoekt geldstromen investeerder Langerlo

Het Duitse parket is een vooronderzoek gestart naar de handel en wandel van Peter Leibold, CEO van houtkorrelfabrikant German Pellets. Het Duitse bedrijf is sinds kort eigenaar van de energiecentrale van Langerlo (Genk) en vroeg eerder deze week een schuldherschikking en reddingsplan aan. De topman wordt volgens diverse Duitse media (Handelsblatt, Wirtschaftswoche, NDE.de, e.a.) ervan verdacht financiële constructies te hebben opgezet om, nog voor de publiekelijke schuldverklaring van German Pellets, zijn persoonlijke reserves veilig te stellen.

Peter Leibold German PelletsDe eerste berichten over verdachte transacties van topman Peter Leibold doken al eerder deze week op. Hij zou net voor de geldproblemen van het bedrijf uitlekten, middelen hebben doorgesluisd naar vennootschappen en privérekeningen van onder meer zijn echtgenote, dochter en een stichting. Het parket van Rostock neemt de aantijgingen ernstig en is een vooronderzoek gestart naar mogelijke schending van eigendomsrechten door Leibold. Ze doen dit na een strafklacht die een leverancier heeft ingesteld wegens kapitaalfraude. Ook kleinere aandeelhouders van German Pellets hebben zich intussen al geroerd en via het gerecht om opheldering gevraagd. Ze spreken van balansvervalsing en poging tot frauduleus bankroet.

De jurdische ophef heeft er alvast toe geleid dat de bijzondere ondernemingsraad bij German Pellets vrijdag niet heeft plaatsgevonden. Er was wel een overleg tussen enkele directieleden en de vakbonden, maar die laatsten zijn er niets wijzer van geworden. De vergadering is uitgesteld tot 23 februari.

Leibold zelf of zijn woordvoerders hebben nog niet gereageerd op de aantijgingen. Volgens de vakbonden in België was het aanvankelijk de bedoeling dat hij vrijdag naar Genk zou komen, maar dat is niet gebeurd. Enkele weken geleden, toen de eerste geruchten opdoken over de financiële moeilijkheden bij German Pellets, was Leibold wel in Genk en herhaalde hij daar dat de investering van 150 miljoen in hun centrale wel degelijk zou plaatsvinden.