Nieuws Limburg Gevestigde waarde geraakt niet snel opgebrand

Gevestigde waarde geraakt niet snel opgebrand

Gevestigde waarde geraakt niet snel opgebrand

Als je op plaats 28 prijkt in de Top 500 van VKW Limburg, ben je geen kleine jongen. Celanese bestaat al sinds 1964 in Lanaken, en geldt samen met Sappi als dé industriële grootmacht en werkverschaffer in de streek. De omzet schommelt al vele jaren tussen 250 en 375 miljoen euro. Toch is het bedrijf buiten de perimeter van de kerktoren, nauwelijks gekend…

Het statuut van ‘verborgen parel’ heeft een aantal oorzaken: het product dat ze maken is cellulose acetaatvezel. Wat? Het gaat om een vezel die gebruikt wordt in filters, vooral voor de productie van sigaretten. Onzichtbaar dus, en ongekend is onbemind… Bovendien zijn alle leveringen voor het buitenland bestemd, waardoor er nauwelijks binding is met het lokale economische weefsel. De klanten zijn voornamelijk grote multinationals en staatsbedrijven die sigaretten en andere filterhoudende producten maken. De beslissingsmacht van de Lanakense fabriek ligt volledig bij het beursgenoteerde moederbedrijf Celanese Corporation in Texas (NYSE: CE). Er valt dus weinig in de pap te brokken door het lokale management.

Bij Celanese Lanaken werken momenteel zo’n 180 mensen. Hun aantal werd in 2015 gereduceerd na een herstructurering die 75 jobs heeft gekost. De reden was eenvoudig: omdat er steeds minder sigaretten worden gerookt, werd de vraag naar filters veel kleiner en was de capaciteit bij Celanese te groot. Toch kwam de beslissing tot afbouw toen als een verrassing, omdat een jaar eerder net een recordwinst van zo’n 30 miljoen euro werd geboekt. Daarna namen de winsten weliswaar sterk af, met soms ‘maar’ enkele honderduizenden euro’s boven de zwarte lijn.

Het leven tussen de Lanakense fabrieksmuren gaat op deze manier al jaren gestaag zijn gangetje. Erg vaak komt Celanese dus niet in het nieuws. Dat gebeurde vorig jaar nog eventjes, toen een eigen warmtekrachtinstallatie in gebruik werd genomen. De CEO kwam nog voor het uitbreken van de pandemie speciaal vanuit de USA naar Limburg om samen met burgemeester Marino Keulen de eerste spadesteek te geven. Met de nieuwe installatie kan de fabriek nu voldoende elektriciteit opwekken om in de eigen behoefte te voorzien. En die is niet gering.

Valt er dan echt niets spectaculair over dit mega-bedrijf te melden? Toch wel… Eind vorig jaar stond Celanese nog even in de belangstelling toen het na vele jaren van intensief onderzoek, werd aangeduid als één van de bedrijven waar mogelijk een brommend geluid werd verspreid. Om de last voor omwonenden te verminderen heeft de bedrijfsleiding alvast beslist om een aantal koelers te reinigen en twee oudere turbines alleen nog als back-up te gaan gebruiken. Daarmee is de kalmte weergekeerd in het immer lieflijke Lanaken.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Pelt
Pelt

Koeweit koopt mamazalf uit Pelt

Self, een bedrijf uit Pelt dat natuurlijke verzorgingsproducten maakt, heeft een eerste bestelling uit het Midden-Oosten ontvangen. Zaakvoerder Isabelle Ulenaers… Lees meer

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.