Ghislain-Vanherle-1

Ghislain Van Herle, P&V Elektrotechniek: “Haal de innovatie uit je kernproces”

P&V Elektrotechniek ontwerpt en assembleert elektrische schakelkasten. Het bedrijf uit Heusden-Zolder dat dit jaar zijn zilveren jubileum viert, stelde onlangs de Averex voor, een automatische bedradingsrobot. Ook ontwikkelde P&V Elektrotechniek de e-dock, een laadpaal voor elektrische voertuigen.

Ghislain Vanherle, P&V ElektrotechniekGhislain Vanherle, mede-stichter P&V Elektrotechniek: “P&V wil geen grijze muis zijn die in de buik van het peloton ronddoolt. Wij willen rendabel groeien én excelleren. Innovatie is één van de middelen om te kunnen excelleren. De e-dock is heel toevallig tot stand gekomen. Een kennis vroeg me of ik zijn golfterrein kon uitrusten met elektrische laadpalen. We kregen 10 weken tijd om dit uit te werken. Voor de uitwerking van de e-dock hebben we samengewerkt met een aantal constructeurs met wie we een cluster hebben gevormd. Je moet je kennis niet alleen voor jezelf houden: kennis kan je pas vermenigvuldigen als je ze gedeeld hebt met anderen. Dat is iets waar wij als Limburgers misschien wat afkerig van zijn. Maar als je goede afspraken maakt met andere partijen, moet je daar niet bang voor zijn.

Naast e-dock hebben we ook een bedradingsrobot ontworpen die zorgt voor een snellere en efficiënte montage van de elektrische draden tussen de componenten in de schakelkast. De draad wordt geknipt, gestript, aangesloten en de kabel wordt gelegd. Dat is een droom die ik al 7 jaar koester en waarvoor we hebben samengewerkt met Xios Hogeschool. Ook zijn we te rade gegaan bij het Innovatiecentrum Limburg dat ons zeer goed ondersteund heeft bij het opstellen van een subsidiedossier. De ontwikkeling van de bedradingsrobot vergde een investering van ruim €500.000 waarvan de helft gesubsidieerd wordt door het IWT. Voor een leek is het niet zo eenvoudig om een subsidiedossier van die orde aan te vragen, maar de adviseurs van het Innovatiecentrum Limburg waren een grote steun voor ons.

Voorzie aparte middelen en aparte mensen die zich daar op kunnen focussen

Innoveren lukt ook niet altijd van de eerste keer, een aantal jaren geleden hebben we enkele mislukte pogingen ondernomen. We probeerden de innovatie in ons kernproces uit en dat was fout: innoveren moet uit de dagdagelijkse business worden gehaald. Als mensen hun dagelijks werk in de steek moeten laten, bloedt het innovatieproces dood. Haal de innovatie dus uit je kernproces. Voorzie aparte middelen en aparte mensen die zich daar op kunnen focussen.”