Crisis conjunctuur small

Goed nieuws: tot de jaarwisseling gaan we overleven!

De meest recente data tonen aan dat de conjuncturele expansie zich doorzet en zeker kan overleven tot de jaarwisseling. Dat zegt de maandelijkse conjunctuurbarometer van Voka Limburg. Dit optimisme valt in bijna alle segmenten te lezen. Goed nieuws dus! Maar... in het eerste kwartaal van 2024 is een tijdelijke stagnatie echter niet uit te sluiten. Het temperen van de euforie: dat is nu aan de orde.

Wat leren de cijfers over de diverse parameters? In augustus 2023 kwamen er 592 nieuwe Limburgse bedrijven bij. Dit zijn er evenveel dan een jaar geleden. Willen we het jaar alsnog positief afsluiten (nu zitten we op -4,25%), dan moeten we in het najaar nog veel verbetering optekenen.

Quo vadis, export?
In augustus werden er 5,3% meer exportcertificaten afgeleverd dan in juli. Het totale volume situeert zich nog steeds -4% onder het maandgemiddelde. Het is geleden van 2016 dat in augustus nog minder certificaten werden ​uitgeschreven. Zelfs coronajaar 2020 deed het beter. De exportwaarde valt terug met -6.6%.

En in de bouw??

Volgens de meest recente beschikbare data werden in mei 525 bouwvergunningen toegekend. Deze aangroei met 12,4% ten opzichte van april is eerder atypisch. De huidige expansie wordt vooral gegenereerd vanuit de residentiële nieuwbouw (+30,6%) en de niet-residentiële renovatie (+30%).

Voertuigen verkopen in voorwaartse trend

In augustus werden 11,8% meer nieuwe voertuigen ingeschreven dan in juli. Drijvende kracht achter deze expansie waren de personenwagens. Voor de bedrijfsvoertuigen bleef de toename beperkt, terwijl de zware vracht (vrachtwagens en opliggers) een krimp met -11% moest incasseren.

Arbeidsmarkt?
Het totale aantal werkzoekenden groeide in augustus met 2%. Opvallend is wel dat de toename voor de vrouwen beperkt blijft tot amper 0,8%, terwijl die voor de mannen opliep tot 3,2%. Het aantal werkzoekende mannen (13.136) bleef nog -22,4% onder het maandgemiddelde, het aantal vrouwen (13.396) ​ klokte af op -20%. We moeten al teruggaan tot maart 2021 om nog een hoger totaal aantal werkzoekenden terug te vinden (27.318). Alle werkloosheidtrends blijven tot februari volgend significant neerwaarts gericht.

Toerisme blijft het goed doen
Binnen de toeristische sector werden in mei -3,2% minder aankomsten en -9,7% minder overnachtingen geregistreerd ​ dan in april, toen de paasvakantie voor een seizoenshausse zorgde. Het aantal aankomsten belandde op 160.286 wat 52% boven het maandgemiddelde is. De 442.830 overnachtingen vertegenwoordigen eveneens het mei-record en overtreffen het maandgemiddelde met 44%. De significant neerwaartse post-vakantietrends die zich voor beide indicatoren laten voelen vanaf september hebben identiek dezelfde intensiteit als vorig jaar."

Al bij al? Niet klagen, werken én doordoen!