Schermafbeelding 2024-05-14 om 21.41.11

Grap van ondernemers leidt tot festival met 10.000 bezoekers

Meer dan 10.000 bezoekers worden er volgende zomer verwacht voor een spetterend muzikaal treffen in Lommel: Pino Pop. Ooit begonnen als een verloren weddenschap van ondernemers Karl Berghmans en Pascal Faes, wordt dit het grootste event voor tribute bands in België.

Wat na een weddenschap begon als een meer dan uit de kluiten gewassen tuinfeest in 2021, groeide in enkele jaren uit tot het grootste outdoor tributefestival van het land. De Lommelse vrienden-ondernemers en organisatoren van Pino Pop, Karl Berghmans en Pascal Faes, hopen op 10 en 11 augustus 2024 in totaal 10.000 fans van de betere rock te mogen begroeten op de 4de editie van hun gratis festival. Met op de affiche fantastische tributebands van absolute legends als o.a. ZZ Top, AC/DC, Van Halen, The Cure, TC Matic, The Prodigy , Phil Collins en Queen. Intussen zijn er in voorverkoop al 5.000 tickets de deur uit.

Voor geboren en getogen Lommelaar Karl Berghmans (eigenaar/zaakvoerder van garage Peppino op de Molsekiezel) en mede-Lommelaar Pascal Faes, die samen met zijn vrouw het Lommelse verhuurbedrijf De Feesttafel runt, is de kaap van 10.000 bezoekers een nieuwe mijlpaal. "Hoe een weddenschap onder vrienden, na de nodige drankjes, een beetje uit de hand kon lopen…" lacht het duo.

“Pinopop is eigenlijk een wat uit de hand gelopen grap”, steekt medeorganisator Pascal Faes van wal. “Karl had een weddenschap gewonnen van de gitarist van de Rammstein tributeband Bückstabü en als tegenprestatie moesten zij dan in de tuin van Karl optreden.” “Ik contacteerde mijn goede vriend Pascal, die met De Feesttafel natuurlijk de nodige ervaring heeft met allerhande events, en wij zouden dat optreden dan wel eens samen gaan regelen”, valt partner in crime Karl in. “We spraken regelmatig af, vaak met de nodige drankjes erbij, wat onze plannen natuurlijk grootser en grootser maakte (lacht). Voor we het wisten zaten we rond de tafel met de Stad Lommel, allerhande veiligheidsdiensten en productiebedrijven…en zo geschiedde, Pinopop was geboren”, blikken Karl en Pascal geamuseerd terug op de ontstaansgeschiedenis.

KarlBerghmans_PascalFaes-9903cf028a03cf3c.jpg
Karl Berghmans en Pascal Faes

Een echt festival met kwaliteitsvolle tributebands én gratis!
Gezien de link met Bückstabü en het feit dat de echte bands natuurlijk te duur zijn voor deze organisatie of niet meer optreden, was het opzet meteen om een echt festival te organiseren met ‘the next best thing’, ijzersterke tributebands. Kwaliteitsvolle muzikanten en acts uit binnen- en buitenland die de beleving van het origineel benaderen, en hen alle eer aandoen. Dankzij de hulp van trouwe sponsoren, kunnen Karl en Pascal de tickets voor hun unieke festival tot op heden nog steeds zowat gratis aanbieden. Festivalgangers kunnen hun tickets voor Pinopop in voorverkoop namelijk kopen voor €14,5, maar daarin is meteen €12 consumptiebudget en de reservatiekost van €2,5 inbegrepen. Hoewel de droom is om door te groeien naar 10.000 bezoekers per dag, hopen Karl en Pascal deze budgetvriendelijke formule te kunnen behouden.

Screenshot2024-05-14at09.00.57-990451079e04513c.png
Pinopop 2024: Gelauwerd internationaal geweld, winnaar ‘Starstruck’ en Lommelse (ZZ) Toppers!

Wat Pinopop dit jaar tijdens het tweedaagse muziekfeest, naast een feilloze organisatie, aanbiedt on stage in het Kristalpark, is werkelijk van uitzonderlijke kwaliteit. De affiche voor het festivalweekend oogt ronduit spectaculair. Met op zaterdag 10 augustus waanzinnige tributes van Linkin Park, The Cure, Van Halen, The Prodigy en als afsluiter AC/DC door de internationaal gelauwerde tributeband ACinDC. Deze laatste heeft tonnen ervaring op nationale en internationale podia, waaronder Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Engeland, Australië en stond in Nederland en België reeds op festivals als Zwarte Cross, Bospop en Graspop. Deze ongelofelijke AC/DC tributeband brengt met hun weergaloze vertolking een onwaarschijnlijk straf eerbetoon en het publiek naar een hogere dimensie.
Op zondag wordt het genieten van de live gebrachte tributes van Bon Jovi, TC Matic, Blink 182 en zoals elk jaar probeert de organisatie ook een lokale band, met mensen geboren en getogen in Lommel, een plekje op de affiche van Pinopop te geven. Dit jaar valt die eer te beurt aan de ZZ Top tributeband Bozz Bear Billy van frontman Koen Brans. Uitkijken is het zeker ook naar de Collins Live Experience, de enige 12-koppige Phil Collins en Genesis tributeband van de Benelux, met o.a. een vierkoppige blazerssectie, twee drumstellen en drie backing vocals. Afsluiten wordt er dit jaar gedaan met het weergaloze Mother Mercury, ‘Europe’s most authentic Queen tribute band’, met frontman Sony Vande Putte, winnaar van het vtm-programma ‘Starstruck’.
Tickets en info voor Pinopop op zaterdag 10 en zondag 11 augustus 2024 in Kristalpark Lommel, via pinopop.be