Grete Remen (Damhert) wil geen deeltijds personeel

In een interview met Radio 1 vertelde Grete Remen van natuurvoedingsbedrijf Damhert in Heusden-Zolder, waarom ze niet wil dat haar personeel deeltijds gaat werken. Iedereen bij Damhert heeft een contract van 38 uur. "De overheid pampert met allerlei statuten de werknemers te veel. In onze organisatie hebben we iedereen voltijds nodig."

Grete RemenDe uitspraken werden veelvuldig opgepikt door andere media en zorgen voor nogal wat controverse. "We hebben 120 mensen in dienst, waarvan zestig procent vrouwen," aldus Remen in De Morgen en Het Laatste Nieuws. "Zij werken allemaal voltijds, omdat ik geen deeltijdse jobs aanbied. Ons bedrijf evolueert snel mee met de economische toestand en alle hens moeten aan dek zijn. Als er veel mensen vier vijfde willen werken, zou ik organisatorisch ook het overzicht verliezen. Mijn team zegt er niets over. Ze zijn ook niet anders gewend, al werken de vrouwen niet in de verkoop of als chauffeur. Want daar zijn de uren zeer onregelmatig en dat is natuurlijk wél lastig als er thuis of op school kinderen zitten te wachten. Als een kind ziek is, maak ik er ook geen probleem van als de moeder daardoor niet kan komen werken. Zolang die uitzondering geen regel wordt, natuurlijk."

Pampering

Grete Remen, zelf moeder van 5 kinderen, is duidelijk naar de werkende moeders: "Iedereen moet blijven werken, omdat het leven duurder is geworden. Maar je moet het ook willen en niet opgeven. Het is niet simpel, maar het leven is dat ook niet. Vrouwen kunnen niet alles tegelijk willen. Het is een ingesteldheid. Ik ben zelf geen supervrouw en zit soms ook stikkapot, maar ik zet wel door. Mijn werk is belangrijk en ik ben er constant mee bezig. 's Nachts, in het weekend en op vakantie. Maar mijn man is er ook nog voor het gezin. En daarbij weet ik dat ik er als moeder genoeg ben. Mijn kinderen zeggen ook niet dat ik te veel afwezig ben. Natuurlijk is iedereen anders, ik verwacht ook niet dat mijn werknemers denken en handelen zoals ik. Wel verwacht ik hetzelfde engagement voor het bedrijf."

Op de website van De Morgen laakt de ceo van Damhert de overheidsmaatregelen: "Er zijn veel meer mogelijkheden dan vroeger. Twintig jaar geleden bestond deeltijds werken niet. Je bleef thuis of ging aan de slag. Elke dag opnieuw. Vandaag krijgen vrouwen door de overheid veel aangereikt. Denk aan tijdskrediet en loopbaanonderbreking. De pampering is te groot en de overheid heeft daarin een een zware verantwoordelijkheid. Daardoor kun je vrouwen zelf ook niets verwijten."