Martine Meuws (Foto: Karel Hemerijckx)

GRL bouwt in Beringen: fabriek van 34 miljoen

GRL Glass Reclycling, het gekende bedrijf uit Lummen dat opgehaald glas verwerkt tot nieuwe grondstof, wil nog eind dit jaar starten met de bouw van een gloednieuwe fabriek aan het Albertkanaal in Beringen. De Duitse aandeelhouders maken graag 34 miljoen euro vrij om tegen eind 2023 de state-of-the-art plant voor glasrecyclage te kunnen openen.

GRL Glass Recycling verwerkt al sinds 1980 afvalglas uit containers (flessen, bokalen en vlakglas) tot fijngesnipperde scherven om nieuwe producten van te maken. Het voormalige familiebedrijf ging in 2016 behoren tot de Duitse gigant Remondis. Onder impuls van CEO Martine Meuws wordt sindsdien een stevig groeitraject afgelegd, van 160.000 ton verwerkt glas toen, tot 200.000 ton nu. Hierdoor is de huidige site in Lummen niet meer geschikt voor verdere uitbreiding, waardoor moest uitgekeken worden naar een nieuwe vestiging. Die is nu gevonden aan het kanaal in Beringen, waar GRL een terrein van 4 hectare heeft aangekocht. Tegen eind volgend jaar moeten hier de deuren opengaan van een nieuwe, hightech glasrecyclagefabriek.

“Het vertrouwen van de aandeelhouders in de toekomst van ons bedrijf is bijzonder groot”, zegt CEO Martine Meuws (foto). “Daarom maken ze 34 miljoen euro vrij zodat we ons kunnen verankeren in Limburg en onze concurrentiepositie kunnen verbeteren.”

Opmerkelijk is dat de nieuwe fabriek zal uitblinken in duurzaamheid en volledig CO2-neutraal zal opereren. “We gaan onder meer gebruik maken van de nieuwe stoomcentrale in Beringen, waarbij we de stoom omzetten in warmte om het glas te kunnen drogen. Bovendien willen we minstens de helft van ons volume (dus 100.000 ton) via de binnenvaart transporteren, waardoor we onze ecologische voetafdruk gevoelig verkleinen.”

De 70 medewerkers van GRL zijn enthousiast om eind 2023 de overstap naar de nieuwe werkomgeving te maken. Voor de huidige site in Lummen wordt een koper of een huurder gezocht.