Bart Lodewyckx unizo honderd

“Groene fundamentalist: Kermit de Ikker”

Na Voka eerder deze week, reageert nu ook Unizo Limburg erg scherp (en best wel grappig) op de kritiek die enkele natuurjongens hebben op het gigantische zonnepark dat LRM in Lommel wil gaan bouwen.

Gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx verwoordt het in zijn opiniestuk aan de leden als volgt:

"Kent u deze: het is groen en denkt alleen maar aan zijn eigen agenda? Een Kermit de Ikker. We komen deze species steeds vaker tegen in dossiers die van groot belang zijn voor Limburg. Neem nu de Noord-Zuidverbinding. Tegengehouden door Kermit de Ikkers, omdat de habitat van de zwarte specht wordt bedreigd. Welnu, bij Unizo houden we ook van de natuur … en van beestjes, groot en klein. Maar van zo’n bericht worden we moedeloos en boos. Tegelijkertijd moeten we wel durven toegeven dat we de voorbije decennia op zo’n arrogante en vaak onbehouwen wijze zijn omgesprongen met onze natuur en ruimtelijke ordening, dat we onze eigen groene fundamentalisten hebben gekweekt. Fundamentalisten die via ‘symbooldossiers’ wraak kunnen nemen in naam van hun grote groene gelijk."

Bart Lodewyckx unizo honderd"We kunnen ons hierover frustreren. Of we kunnen zoeken naar remedies," aldus nog Lodewyckx. "En die zijn er. Namelijk al onze juridische en beroepsprocedures aanpassen, waardoor we hun belangrijkste wapens uit handen nemen. Maar ook door met z’n allen groener en duurzamer te worden. Want onze natuur is ongelooflijk belangrijk. Reden te meer om ze niet in handen te geven van fundamentalisten. Dat werd afgelopen weekend nog maar eens duidelijk. Een zonnepanelenpark in een industriezone dreigt er niet te komen omdat de zeldzame lentevuurspin er een nieuwe thuis heeft gevonden. Zeg nu zelf: groene stroom die door groene jongens wordt tegengehouden, veel gekker moet het niet worden. Daarom is de Kermit de Ikker de enige soort die voor ons met uitsterven bedreigd mag worden…"