Karel_Paesmans kopie

Groene koeling bespaart 84.000 bomen

Het gekende bedrijf Fruitsnacks uit Nieuwerkerken investeert fors in de 'vergroening' van de installaties. Familiebedrijf Vos Technics uit Herk-de-Stad heeft de opdracht gekregen om de koeling voor het fruit om te bouwen naar een milieuvriendelijk systeem. Hierdoor stoot zaakvoerder Karel Paesmans ineens 2.000 ton minder CO2 uit, het equivalent van de aanplanting van 84.000 bomen.

Eén van de manieren om de klimaatdoelstellingen te bereiken, is de industriële koelinstallaties om te vormen naar systemen op basis van natuurlijke gassen, zoals ammoniak, CO2 of propaan. Fruitteler en verdeler Karel Paesmans wil hier graag aan meewerken: "Door de bestaande installatie - waar ik in totaal 3.500 ton fruit stockeer en bewaar - om te bouwen naar een installatie op basis van het natuurlijke gas ammoniak, voorkom ik dat er 2.000 ton CO2-uitstoot vrijkomt. Als je dat zou uitdrukken in bomen, komt dat overeen met 84.000 bomen. Daarenboven levert de ombouw mij een enorme energiebesparing op. Ik voorkom zo namelijk een jaarlijkse uitstoot van 41 ton CO2, wat overeenkomt met het aanplanten van 2.500 bomen, en dat elk jaar opnieuw!”

Fruitsnacks gaat hiervoor in zee met Vos Technics, gespecialiseerd in industriële koeling. "We merken dat de vraag naar het gebruik van natuurlijke gassen in plaats van synthetische, enorm stijgt", zeggen zaakvoerders Kristof (44) en Maarten (36) Onckelinx. "En terecht. Om je een idee te geven: een koelinstallatie met natuurlijke gassen zoals wij ze bouwen, heeft al snel hetzelfde effect als twee voetbalvelden vol zonnepanelen... Het is dan ook onze ambitie om Limburg, en bij uitbreiding heel België, virtueel groen in te kleuren dankzij onze ecologische installaties”, besluiten de broers Onckelinx.