Groenhandel Peters: Nog nooit meegemaakt

“Goed weer, meer hebben wij niet nodig,” zegt Leon Peters, zaakvoerder van Peters Belgian Outdoor Plants uit Bilzen. “In dat opzicht hebben we dus een heel slecht jaar 2010 achter de rug, aangezien er zowat 4 maanden inactiviteit was. De combinatie van de strenge winter in de eerste 2 en laatste 2 maanden van het jaar, met de extreme droogte in juli, hebben we nog nooit meegemaakt.”

Peters laat de moed echter niet zakken. “We zijn nu bezig aan een flinke inhaalrace, het is heel druk momenteel. Traditioneel is deze periode van het jaar een piekmoment. En intussen bouwen we steeds verder aan onze structuur om de schommelingen qua weersomstandigheden beter te kunnen opvangen. We klagen daar echter niet over. We zitten nu eenmaal in een sector die met de natuur meeleeft. De afwisseling van seizoenen en de onvoorspelbaarheid van het weer houdt onze business heel boeiend.”

Door het extreme weer van het voorbije jaar zijn er nochtans collega’s die het moeilijk hebben. “Consolidatie is momenteel een hot item in onze sector,” weet Leon Peters. “De investeringen zijn wat stilgevallen om de mindere periode te overbruggen. Wijzelf hebben vorig jaar nog de infrastructuur van het failliete Gardina in As overgenomen, die we puur als kwekerij gebruiken. Het duurt uiteraard even vooraleer hier rendement uit volgt. Dat houdt onze groei echter niet tegen. Al zou het met beter weer uiteraard iets sneller gaan...".

Peters Belgian Outdoor Plants stelt zowat 22 mensen tewerk en in de kwekerij Heyeveld werken ook nog zo'n 30 mensen. In normale boekjaren haalt de nv een omzet rond de 10 miljoen euro.