Nieuws Limburg Groep Cretskens: selfmade familiebedrijf

Groep Cretskens: selfmade familiebedrijf

Groep Cretskens: selfmade familiebedrijf

De eerste genomineerde voor de onderscheiding Limburgse Ondernemer van het Jaar is de Groep Cretskens uit Dilsen-Stokkem. Onder leiding van pater familias Raymond Cretskens, heeft de bedrijvengroep de afgelopen jaren een fenomenaal parcours afgelegd, en dat in een ongeëvenaarde stijl van passioneel ondernemerschap.

Groep Cretskens is een heel diverse groepering van bedrijven, die als eenheid pas een paar jaar geleden boven de radar kwam. Als uitbater van 19 Carrefour-warenhuizen, een industriële bakkerij, een bouwbedrijf en tal van andere participaties, is de Groep Cretskens goed voor zo’n 900 jobs.

Centrale figuur in de groep is Raymond Cretskens (56), een geboren en getogen Rotemnaar. Hij was amper 19 jaar toen hij de slagerij van zijn zieke vader in Rotem (Dilsen-Stokkem) moest overnemen. Samen met zijn echtgenote Suzy Lemmens nam hij wat later een krantenwinkel en een eerste supermarkt in Eisden over. Dat was meteen de basis van Groep Cretskens, aanvankelijk vooral actief als franchisenemer van de formule Carrefour Market.

Eind 2015 nam het echtpaar Cretskens-Lemmens (Cre-Lem) de industriële bakkerij Q-Bakeries in Heusden-Zolder over en vormde ze om tot Crelem. Intussen is dat de nummer 2 op de Belgische markt. En Crelem is ambitieus. Zo wordt er binnenkort 15 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwbouw waar patisserie kan ingevroren worden. Bedoeling is om zo ook over de landsgrenzen de producten te leveren.

Daarnaast heeft Groep Cretskens de controle over bouwbedrijf AKP/Allim en participaties in beloftevolle start-ups, zoals Skilpod, Umani, Netalux en Fish2be. De rode draad doorheen de groep is de verticale integratie en onderlinge kruisbestuiving. Zo levert Flexer (Umani Group) de uitzendkrachten aan Crelem, die de broodproducten maken voor de Carrefours, gevestigd in gebouwen die door AKP zijn opgetrokken…

Dat Groep Cretskens een echt familiebedrijf is, bewijzen de dochters Souleika, Jerica en Orfea, die een operationele functie hebben opgenomen. Toch is vader Raymond nog steeds de motor én de stuurman van het geheel. “Ik heb dat nodig, zo van de ene uitdaging of activiteit naar de andere springen”, zegt hij. Dat houdt mij wakker. We verdelen wel de taken. Ik moet niet overal bij zijn, maar ik wil wel betrokken zijn bij alle belangrijke beslissingen. Samen met andere bekwame mensen buiten onze familie, kunnen we zo de zaken gemanaged krijgen”, besluit de ondernemer, die overigens ook recent nog voorzitter werd van volleybalclub Greenyard Maaseik.

De bekendmaking en uitreiking live meemaken? Klik dan maandagmiddag om 12u op deze link.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.