luchtfoto-profel-300×172

Groep FAL (Lauwers) investeert 35 miljoen

De Limburgse producent van hoogwaardige raam- en deursystemen groep FAL heeft een investering afgerond 35 miljoen euro, onder meer in de omvorming van de toelevering van goederen. De Vlaamse regering heeft één miljoen euro opleidingssteun toegekend. Er komen alvast tientallen jobs bij, officieel 67 voltijdse banen.

De verschillende vennootschappen van groep FAL (met onder meer Protec, Profelco, Profalu, Profel, Profelco Hout en Radema) vormen één van de grootste en oudste familiebedrijven van Limburg. De wortels van de groep gaan terug tot in 1948 toen de gebroeders Frans en Albert Lauwers in een stal in Achel begonnen met metaalverwerking.

Tegenwoordig telt de groep verschillende vennootschappen, waarvan de meeste in Overpelt langs de Europalaan zijn gelegen. In Achel worden de specialiteiten (zoals gebogen ramen) gemaakt. De groep is ook actief in Nederland en Frankrijk met een productievestiging. Alles samen werken er 1.200 medewerkers, goed voor een omzet in 2010 van 303,7 miljoen euro (voor de 9 voornaamste vennootschappen van de groep).

Investering
De hele groep heeft zopas een investeringsprogramma van in totaal 35 miljoen euro afgewerkt. “We zijn overgeschakeld naar de toelevering (van profielen) in bulk naar ‘just-in-time’-toelevering”, zegt gedelegeerd bestuurder Willy Lauwers van de groep FAL. “Daarvoor moeten we ook investeren in moderne productiemiddelen. Maar dat is niet alles. Er komt veel meer bij kijken. We willen tegelijk het personeel ook meer betrekken bij het productieproces, zodat de efficiëntie en jobtevredenheid nog toeneemt. Dat wordt via verschillende opleidings- en veranderingsprogramma’s gerealiseerd.”

Het totale investeringsbudget bedraagt 35 miljoen euro. Door de investering zullen er ook extra jobs bijkomen. Hoeveel er dat precies zullen zijn, kan Willy Lauwers nog niet zeggen. De Vlaamse regering, die een opleidingssteun van één miljoen euro toekent, spreekt van 67 voltijdse banen.