slaets-vandeput-CB-AR-1-1

“Grote publiek ziet bouwsector nog verkeerd”

“Het grote publiek weet nog niet dat de bouwsector erg technologisch en innovatief is”, zegt Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg. “Velen bekijken ons nog altijd als traditionele bedrijven waar handenarbeid de bovenhand heeft. Een beeld dat totaal achterhaald is, en dat willen we aanstaande zondag tonen.”

Zondag vindt immers de dertiende editie van de Open Wervendag plaats. “Meer dan ooit toont de bouwsector zijn enorme veelzijdigheid tijdens deze dag”, aldus Chris Slaets. “In Limburg openen maar liefst 11 bouwwerven de deuren. Ze bieden een unieke kijk op de bouwwerf en het bouwproces, die normaal voor het grote publiek zijn afgesloten.”

Triple helix

De extra aandacht is meegenomen, want de bouw is een belangrijke speerpuntsector in de Limburgse economie. Of dat zo blijft, hangt af van 2 uitdagingen. De eerste situeert zich op ondernemersvlak. Slaagt de sector in de noodzakelijke transitie van een eerder traditionele naar een innovatiegedreven sector, dat is de vraag. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: “Een sterke bouwinnovatiecluster, met de Construction Academy, het Applicatiecentrum Beton en de kennisinstellingen, moet hierin het voortouw nemen. Wellicht moeten we deze cluster de komende jaren nog versterken door meer in te zetten op businessopportuniteiten op het kruispunt van sectoren, bouw en ICT, dronetechnologie, smart energy en cleantech. In de schoot van POM Limburg is alvast volgens het triple helix model het Platform Bouw Limburg opgericht.” Via dit platform worden op regelmatige basis bouwbedrijven, kennisinstellingen en overheden samengebracht om strategische acties en economische hefboomprojecten te formuleren ter versterking van de Limburgse bouwsector. Daarnaast wordt er binnen het platform ingezet op kennisverwerving en –deling.

Personeel
De tweede uitdaging is de match tussen vraag en aanbod op de Limburgse arbeidsmarkt. 13% van de bouwvakarbeiders zijn tussen de 50 en 54 jaar. Dit betekent dat in een periode van 10 jaar een grote uitstroom kan worden verwacht. De sector dient zich hierop voor te bereiden. Bijkomend wordt vastgesteld dat heel wat vacatures nu reeds niet geraken ingevuld. Directeur Confederatie Bouw Chris Slaets: “Met ruim 16.000 openstaande vacatures in de bouw zijn talenten met de juiste kennis en vaardigheden zo goed als zeker van werk. Toch vinden bouwbedrijven moeilijk personeel. Open Wervendag is voor jongeren alvast een prima gelegenheid om kennis te maken met een sector in volle verandering.”