Grauwels-Appeltans022 kopie

Grote veilinghuizen slaan handen in elkaar

BelOrta en de Belgische Fruitveiling (BFV) hebben van hun raad van bestuur de goedkeuring gekregen om een fusie te onderzoeken. Dat begint met een intentieverklaring tot samenwerking. “Deze overeenkomst is een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van de fruitsector", zeggen Philippe Appeltans en Marc Grauwels, de directeurs van beide organisaties.

De ondertekening van de intentieverklaring, die woensdag na lange onderhandelingen werd geofficialiseerd, is een eerste stap. Daarna zal gefocust worden op concrete initiatieven die hieruit voortvloeien. Beide Belgische coöperaties gaan dus de krachten bundelen met het oog op nóg meer slagkracht en kostenefficiëntie.

“Deze intentieverklaring is een belangrijke mijlpaal”, aldus Philippe Appeltans, directeur BelOrta en Marc Grauwels, Algemeen Directeur BFV. “Hiermee verstevigen we onze positie als de toonaangevende aanbieder van lokaal en duurzaam geteeld fruit en groenten. Dit zowel voor de inlandse markt, als voor meer dan 70 exportmarkten wereldwijd. Gezamenlijk tellen we ruim 1.400 actieve telers, verspreid over heel België en de grensregio met Nederland. Dat schept uiteraard veel synergiemogelijkheden.”

In 2021 realiseerde BelOrta een recordomzet van 497 miljoen euro. BFV was goed voor een productomzet van 95 miljoen euro.

JCr.