Gutami Solar heeft 19 openstaande vacatures

Iets meer dan 5 jaar geleden verdienden in Limburg nog duizenden mensen hun brood in de ‘booming business’ van de zonnepanelen. Een markt die nadien volledig in elkaar klapte, met een aanzienlijke hoeveelheid van ontslagen tot gevolg. Vandaag trekt de sector echter terug aan en zijn er bij de overblijvers tientallen vacatures. “Het is nu de kwestie om ervaren mensen die het vertrouwen kwijt waren, te overtuigen dat ze meteen kunnen instappen in interessante, stabiele en toekomstgerichte jobs,” zegt Marina Doggen van Gutami Solar, dat zelf maar liefst 19 vacatures heeft.

In de hoogdagen van de zonnepanelen moesten de installateurs met bussen vanuit binnen- en buitenland worden aangerukt om de bestellingen de baas te kunnen. Na de sterke afbouw van de subsidies, klapte de markt echter in elkaar en vielen er heel veel werknemers zonder job. In de branche werd het kaf van het koren gescheiden, wat nu uiteindelijk leidt tot een sterke heropleving. “Er zijn vele redenen waarom we durven stellen dat de groene energie één van de meest groeiende sectoren zal worden,” zegt Marina Doggen, Managing Partner van Gutami Solar in Beringen. “Ten eerste is er nu duidelijkheid over de subsidies. Mensen weten waar ze aan toe zijn, zonder dat de regels om de paar maanden veranderen. Bovendien zorgen de stijgende elektriciteitsprijzen voor een zoektocht naar alternatieven en groeit het milieubewustzijn. Het rendement van de zonnepanelen neemt door de verbeterde technologie sterk toe, en door de grote groepsaankopen die de overheid organiseert, stijgt ook het consumentenvertrouwen. Dat alles maakt dat de overgebleven installateurs en groothandels momenteel erg veel werk hebben. Een evolutie die zeker zal aanhouden en opnieuw voor honderden jobs zal zorgen.”

marina_doggenBij Gutami Solar uit Beringen, dat als enige bedrijf in ons land de aanbesteding voor de 5 groepsaankopen van de provinciebesturen binnenhaalde (nog geen in Limburg), is het dan ook alle hens aan dek. “We hebben op 1,5 jaar tijd zo’n 20 mensen aangeworven en zoeken momenteel nog eens 19 ervaren collega’s,” aldus nog Marina Doggen. “We mikken onder meer op mensen van hier, die vroeger in de sector actief waren, en na het instorten van de markt andere dingen zijn gaan doen. We moeten hen overtuigen dat de groene energie nu totaal anders is dan vroeger. De ‘cowboys’ zijn er uit, de business is nu heel stabiel en opnieuw in volle groei. Ik ben er zeker van dat we de komende jaren nog een enorme boost gaan krijgen. Er is werkzekerheid op lange termijn, met een orderboekje dat al tot midden volgend jaar goed gevuld is. Geen redenen dus om de stap niet te wagen!” Gutami Solar zoekt onder meer naar installateurs (14), een administratief bediende, een calculator, een boekhoudkundig medewerker en een magazijnier.