DekoProducten-300×88-1

Halalworst voor moslims vervangt paté voor Russen

Wist u dat er in de Verenigde Staten hesp uit Hasselt wordt gegeten? Deko Vleeswarenfabriek levert nochtans al vele jaren gekookte ham aan de Yankees. "Maar de lage dollar speelt ons parten, en dat kost ons zowat 20% op het resultaat," zegt afgevaardigd bestuurder Johan Droogmans. "Een andere tegenslag zijn de hoge importtaksen voor vlees in Rusland. Vroeger verkochten we daar heel veel paté, maar omwille van de hoge kosten hebben we die afdeling verkocht."

Deko heeft nochtans ook goed nieuws. "Een sterk groeiende markt is de boterhamworst van halal-vlees," legt Droogmans uit. "Hierdoor kunnen we een mooi deel van het omzetverlies compenseren. We geloven ook sterk in de toekomst van deze halal-producten. Er wordt een investering overwogen om een slice-lijn te plaatsen, zodat we niet alleen de grote verpakkingen, maar ook de kleinere pakjes met schijfjes naar de supermarkten kunnen verschepen."

Het familiebedrijf Deko Vleeswaren verkoopt bijna uitsluitend aan het buitenland. Met zo'n 67 werknemers wordt een omzet behaald van zowat 14 miljoen euro.