Hallemans promoveert naar topjob bij Aperam

Bernard Hallemans (48), voormalig plantmanager van Aperam Genk (het vroegere ALZ), krijgt een belangrijke functie aan de top van Aperam Europa. Hij wordt vanaf 1 oktober operationeel verantwoordelijke (COO) van de vijf fabrieken van Aperam in Europa.

Bernard Hallemans begon zijn carrière bij het toenmalige ALZ in 1995 als kwaliteits- en R&D-manager. Later schopte hij het tot plantmanager van de Aperamvestiging in Châtelet (nabij Charleroi) en nadien in Genk. Eind 2014 kreeg hij de technische verantwoordelijkheid (CTO) voor de zes vestigingen van de groep Aperam in België (Genk en Châtelet), Frankrijk (Isbergues, Gueugnon en Pont-de-Roide) en Brazilië. Het hoofdkwartier van Aperam is gevestigd in Saint-Denis (Parijs). De hele groep telt bijna 10.000 medewerkers.

bernard hallemansAperam is voor 40% in handen van de familie van Lakshmi Mittal, tevens de hoofdaandeelhouder van staalreus ArcelorMittal. Het Groot-Hertogdom Luxemburg bezit 2,5% van de Aperam-aandelen. De rest is in handen van het publiek. Het aandeel Aperam staat genoteerd op de beurzen van Amsterdam, Luxemburg en Parijs.

Vanaf 1 oktober wordt Hallemans dus COO van Aperam Europa. Hij volgt dan Jean-Paul Rouffiac op, die tegen het eind van het jaar met pensioen gaat. Hallemans zal rechtstreeks rapporteren aan CEO Timoteo De Maulo.

“Het wordt mijn taak om de vijf fabrieken van Aperam in Europa aan te sturen," zo zegt hij in een reactie op zijn benoeming. "Genk blijft als grootste fabriek de draaischijf van de groep. We hebben in Genk al een aantal investeringen achter de rug die de belangrijke positie van de vestiging onderstrepen." Hij weet wat hem te doen staat. “De markt voor roestvast staal blijft erg uitdagend,” zegt Hallemans nog. “We zullen ons beste beentje moet voorzetten om ons met succes in die wereldmarkt te handhaven.”

Het is overigens niet de eerste keer dat een Limburger doorstoot naar de internationale top van Aperam. Jos Steegmans (65), die eerder ook de vestiging in Genk had geleid, was tot eind 2010 operationeel directeur van de inoxgroep in Europa. Ook Paul Vanvuchelen wist na zijn functie als manager van Aperam Genk hoger op te klimmen in de internationale Aperamtop.

Bernard Hallemans woont in Hasselt, is gehuwd, en heeft vier kinderen. Hij is samen met Hilde Essers ook vice-voorzitter van de ondernemersorganisatie VKW Limburg, met Bas van de Kreeke als voorzitter.