Nieuws Limburg Handel of horeca verfraaien? Hier is het duwtje in de rug…

Handel of horeca verfraaien? Hier is het duwtje in de rug…

Handel of horeca verfraaien? Hier is het duwtje in de rug…

Steden als Genk en Tongeren hebben zopas een nieuw reglement goedgekeurd waarbij ze de renovatie van handels- en horecapanden flink subsidiëren. Minister van Economie Jo Brouns doet daarbij een duit in het zakje. “Alles om de beleving in de handelscentra een boost te geven”, aldus de bevoegde schepenen.

Stad Genk verlengt op 1 januari eerstkomend zijn steun aan de renovatie en verfraaiing van handels- en horecapanden. Daarvoor kan het rekenen op financiële medewerking vanuit de Vlaamse overheid. “Minister Jo Brouns keurde zojuist een cofinanciering van 150.000 euro goed,” aldus Toon Vandeurzen, schepen van Economie. “Het stadsbestuur voorziet eenzelfde bedrag.” Nieuw in deze ronde is dat er ook ingezet wordt op vergroening en verduurzaming.

Daarmee breit Vandeurzen een verlengstuk aan bijna twee decennia van ondersteuning voor de lokale handel en horeca. “Dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen,” zegt de schepen. “Neem nu alleen maar de voorbije twee jaar, waarin we hebben bijgedragen aan de renovatie van 15 handelspanden, goed voor een investering van bijna 134.000 euro. Dit straalt duidelijk af op de onmiddellijke omgeving: mooiere gevels en inrichtingen in een winkelstraat zorgen voor meer beleving, en dat is precies wat we willen.”

Nieuw in het Genkse reglement, dat ingaat op 1 januari 2023, is de mogelijkheid om de subsidie aan te vragen na de uitvoering van de werken. “We hopen daarmee de procedure voor de uitbaters nog gemakkelijker te maken,” zegt schepen Vandeurzen. De factuurdatum mag in dat geval niet ouder zijn dan 6 maanden. “Voor 2022 hebben we zelfs een overgangsmaatregel voorzien: wie gedurende het voorbije jaar werken liet uitvoeren, kan alsnog een tegemoetkoming kan aanvragen.”

Tongeren
Trouwens: ook in andere steden en gemeenten zijn de reglementen onlangs aangepast of ingevoerd om het handelsapparaat te versterken. Slechts één voorbeeld: Tongeren, waar schepen van Economie Marc Hoogmartens 200.000 euro heeft vrijgemaakt voor de verfraaiing van handelspanden in het kerngebied. “We hebben de ervaring dat zo’n maatregelen bijzonder positief zijn voor de aantrekkelijkheid van ons centrum”, zegt hij. “De subsidie die Tongeren, in samenwerking met het Agentschap Innoveren & Ondernemen en met de steun van minister Brouns uitkeert, moet private investeringen aanmoedigen. Want een aantrekkelijke stad is niet alleen een zaak van de overheid, het is evenzeer een zaak van eigenaars van panden”, besluit Marc Hoogmartens.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.