NIL Market (Foto: Tom Palmaers)

Handelaar uit Houthalen in de cel: “Dit is de wereld op zijn kop”

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) reageert verwonderd op het feit dat de eigenaar van een superette in Houthalen-Helchteren nog steeds in de cel zit op verdenking van doodslag. “Dit is de wereld op zijn kop. Moet een handelaar zomaar een indringer laten begaan?” vraagt het NSZ zich af. De zelfstandigenorganisatie pleit ook voor een duidelijker kader inzake wettelijke zelfverdediging en een heropening van het debat hierover.

“De overvallen winkelier is een hardwerkende ondernemer die ongetwijfeld niet de intentie had om te doden, maar wel om zich te verdedigen”, aldus het NSZ. “Over het incident met dodelijke afloop heeft hij alle informatie verschaft aan de politie en aan de onderzoeksrechter. Hij verleent dus volledige medewerking aan het onderzoek.”

Volgens het NSZ is er een groot verschil tussen wettelijke zelfverdediging en doodslag. Het syndicaat wenst dat de overheid een duidelijker kader schept voor de zelfstandige die in zo’n ongewenste situatie komt te staan. “Nu is dit alles te onduidelijk en wordt de zelfstandige te snel als een crimineel beschouwd. Moet een handelaar zomaar een indringer laten begaan? Een winkelier die zich verdedigt bij nachtelijke inbraak: mag dat niet meer? Het is nu de wereld op zijn kop. Overvallen op bedrijven komen zeer regelmatig voor. Bovendien worden de daders steeds gewaagder en professioneler, waardoor winkeliers vaak machteloos staan. We begrijpen wel dat het voor zelfstandigen bijzonder frustrerend is wanneer overvallers of inbrekers snel worden vrijgelaten, uiteraard in de veronderstelling dat ze eerst worden gepakt.”

Voorlopig wordt zelfverdediging alleen aanvaard bij aanvallen tussen personen, los van het feit dat er waardevolle goederen op het spel staan. “Bovendien zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden: het moet een noodzaak zijn om zich te verdedigen, de persoon die wordt aangevallen mag zich alleen verdedigen, de manier waarop men zich verdedigt moet in overeenstemming zijn met de aanval (proportionaliteit) en men moet zich voor of tijdens de aanval verdedigen, niet erna. Wij ijveren dan ook voor een heropening van het debat over zelfverdediging.”