hasselt-300×225-1

Hasselt is Ondernemende Gemeente 2011

Het City Depot-project van de stad Hasselt wint de Laureaat Ondernemende Gemeente 2011. Dat werd maandag op de Grote Markt van Brussel bekendgemaakt door Unizo, organisator van de jaarlijkse onderscheiding.

Het doel van het Hasseltse project is de toevloed aan vrachtverkeer richting het centrum tot het minimum beperken. Zo speelt de stad in op een problematiek die in vele steden en gemeenten leeft: de beleverbaarheid van handelszaken. Door vrachtwagens niet allemaal tegelijk naar het drukke stadscentrum te laten rijden, moet het project, dat één dezer dagen van start gaat, voor een leefbare stadskern zorgen. Leveranciers zetten hun goederen af aan de rand van de stad in een groot ‘stadsdepot’. Vanuit het stadsdepot vertrekken er vervolgens meerdere keren per dag elektrische vrachtwagens die een ronde doen langs de handelszaken. De leveringen worden zo gebundeld in een beperkt aantal ritten. “Het project is zeer lovenswaardig en heeft een enorme voorbeeldfunctie,” zegt de jury, die bovendien de vlotte samenwerking tussen ondernemers en de stad, het innovatieve en duurzame karakter van het project en de concrete inzet voor een leefbare stadskern looft.

Met de prijs Laureaat Ondernemende Gemeente wil Unizo initiatieven belonen die de lokale KMO-economie ondersteunen. Overigens: in de categorie Woongemeenten kreeg Alken een bijzondere prijs voor de best scorende digitale dienstverlening (toegankelijke website met veel informatie, digitale aanvragen van vergunningen, etc.)