Hasselts doorgroeihuis nog voor opening volzet

Amper een jaar na de start van de Corda INCubator in Hasselt, waar startende bedrijven een werkplek kunnen huren en advies kunnen inwinnen, zijn alle plaatsen volzet. De extra vleugel die maandag officieel werd geopend, is van bij de start ook al helemaal uitverkocht. Daarmee hebben zich op een jaar tijd al zo’n 100 bedrijven gevestigd in de incubator.

Het is precies een jaar geleden dat een ruimte van 1.200 vierkante meter op de Corda Campus in Hasselt werd opengesteld voor startende ondernemers. De ambitieuze plannen van directeur Patrick Kestens om deze oppervlakte op korte termijn te kunnen vullen met starters, werden aanvankelijk door velen sceptisch onthaald. Investeringsmaatschappij LRM en de stad Hasselt gaven toch groen licht voor de investering, en kregen het gelijk aan hun kant. De 159 werkplekken of ‘seats’ waren in een mum van tijd volzet. Vandaag zijn ze verspreid over 72 ondernemingen.

Intussen hebben de sterkste elementen zich razendsnel ontpopt tot volwaardige bedrijven, waardoor de nood aan extra ruimte acuut werd. Een aantal van hen, waaronder UgenTec, hebben beslist de vleugels uit te slaan buiten de INCubator. Anderen wilden liever blijven. Daarom hebben LRM en de Stad Hasselt de INCubator uitgebreid met 650 vierkante meter. Bij de inhuldiging kondigde burgemeester Hilde Claes aan dat ook deze ruimte al helemaal volzet is. “Op zich schitterend nieuws,” aldus de burgemeester. “Het is duidelijk dat dit concept van starterscommunity werkt. Vanuit andere steden in België en zelfs in het buitenland komt men kijken hoe wij dit hier aanpakken. We mogen dus terecht fier zijn.”

Tijdens de openingsceremonie werd ook een nieuw boek voorgesteld, waarin alle starters van de Corda INCubator en de partnerorganisaties geportretteerd worden. Het is de bedoeling hiermee anderen te inspireren. "We laten de huurders van de INCubator zelf vertellen wat volgens hen het succes van dit concept is," vertelt Stijn Bijnens, CEO van LRM en co-auteur van het boek. "We kennen de ingrediënten, maar nog niet het volledige recept. Toch blijf ik erbij dat er ook veel toeval mee gemoeid is. Het ontmoeten van de juiste mensen op het juiste moment. En dat toeval een beetje in de hand werken..." Serendipity is de Engelse term hiervoor, meteen ook de titel van het boek.