allergenen

Hasselts groeibedrijf rijft 2,3 miljoen binnen

Fooddesk is een data- en softwarebedrijf dat bereiders van maaltijden ondersteunt met gegevens over allergenen, voedingswaarden, voedselveiligheid, enzovoort. In een nieuwe kapitaalronde werd bij investeerders als Fortino Capital, de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en een aantal privépersonen, maar liefst 2,3 miljoen extra kapitaal opgehaald. Hiermee moet de groei in België en in het buitenland versnellen.

Fooddesk is geen start-up meer aangezien het bedrijf in 2015 werd opgericht door Carl Beniest en Sel Lambaerts. De business bestaat uit een up-to-date database met alle mogelijke informatie over voedingsmiddelen en allergenen. Klanten zijn horecazaken, retailers en vooral zorginstellingen.

“Tegenwoordig heeft minimaal vijf tot tien procent van de bevolking een voedselallergie”, legt CEO Tammo Van Leeuwen uit. “Dat betekent een steeds grotere uitdaging voor alle bedrijven en organisaties die de veiligheid van hun klant of patiënt serieus nemen. Meer bepaald bevatten de data afkomstig van voedselproducenten, geregeld inconsistenties of lacunes. Tevens stelt de toegenomen wet- en regelgeving verdergaande eisen. Naast allergenen verwachten we binnenkort ook de verplichting om de voedingswaarde voor bereide gerechten te vermelden. Wij hebben die informatie nu al ter beschikking."

LRM stond het jonge bedrijf vorig jaar al bij door middel van een lening. Nu stelt de Limburgse Investeringsmaatschappij ook kapitaal ter beschikking. “De combinatie van de voedsel- en allergenendatabase en de innovatieve tools waartoe de klanten van Fooddeskt toegang hebben, bieden voor alle stakeholders van de gezondheids- en de voedingsindustrie een schat aan informatie die cruciaal is”, zegt Katleen Vandersmissen, Head of Health & Care bij LRM. “De regelgeving wordt steeds strenger en de eindklant of patiënt vraagt meer en meer transparantie en duidelijkheid. In deze groeiende markt zien we heel wat potentieel voor Fooddeksk in België én daarbuiten.”