Hasseltse kunstgebitten naar Japan en de VS

Het Hasseltse bedrijf Dentsply Implants, het voormalige ES Healthcare, verwacht elk moment de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor de verkoop van zijn producten in de VS. Dentsply Implants Hasselt produceert draagstructuren voor kunstgebitten. Bovendien opent Dentsply nog dit jaar productievestigingen in de VS en in Japan.

Bij Dentsply Implants (Corda Campus) worden hoogtechnologische medische componenten voor kunstgebitten geproduceerd, maar weinigen weten dat. Ook al draagt u een kunstgebit, is de kans klein dat u ooit te zien krijgt wat er zich onder het glanzend witte oppervlak van uw tanden bevindt. “Wij produceren zogenoemde suprastructuren,” legt bedrijfsleider Jo Massoels uit. “Dat is een soort van draagstructuur, zeg maar het onderstel of chassis van het kunstgebit, waarop het tandtechnische lab dan de tanden aanbrengt.”

Dentsply HasseltTerwijl het aanbrengen van de tanden nog altijd manueel gebeurt, heeft men bij Dentsply Implants de productie van de draagstructuur volledig geautomatiseerd. “We beginnen daarbij met een blokje titanium of cobalt-chroom dat volledig automatisch tot een afgewerkt product wordt gefreesd.”

Het Limburgse bedrijf behoort in zijn sector tot de wereldtop. Daarbij worden exotische materialen zoals titanium en cobalt-chroom gebruikt. “Titanium wordt heel gemakkelijk door het menselijk lichaam opgenomen en cobalt-chroom functioneert perfect als basis voor tanden.”

Overname

De Limburgse kmo ES Healthcare, genoemd naar de stichter Erik Schildermans, werd in 2008 overgenomen door de Amerikaanse beursgenoteerde groep Dentsply, terwijl het bedrijf ES Tooling, dat onderdelen produceert voor de auto-industrie, nog steeds wordt geleid door Erik Schildermans. Beiden zijn dus niet langer verwant.

Momenteel produceert Dentsply Implants in Hasselt ruim 18.000 draagstructuren voor kunstgebitten. Jo Massoels maakt zich sterk dat er dat binnen de drie tot vier jaar wereldwijd ruim 45.000 zullen zijn. Onrealistisch is dat niet, want momenteel is Jo Massoels in blijde verwachting van de erkenning door de Amerikaanse Food and Drugs Administration. “Dat opent voor ons een belangrijke markt.”

Om de afstand tussen producent en klant zo klein mogelijk te maken en de concurrentie met lokale producenten aan te gaan, start Dentsply Implants Hasselt nog dit jaar met een productievestiging in de Verenigde Staten en in Japan. “In Japan zijn onze producten sinds kort opgenomen in het systeem van terugbetaling,” legt Jo Massoels uit. Op korte termijn zal Dentsply Implants Hasselt in het buitenland 20 mensen in dienst hebben. In Hasselt zelf zijn 50 mensen aan het werk.