blooloc bus

Hasseltse startup vermijdt dat kinderen op bus vergeten worden

In bijna alle kranten stond het bericht dat in Boutersem een peuter was vergeten op de schoolbus en het kind daar een hele dag in opgesloten zat. BlooLoc, een jong bedrijfje dat gevestigd is op de Corda INCubator, heeft precies om zo’n problemen te vermijden, al zo’n 7.500 kinderen beveiligd in Doha (Qatar).

“In 2010 en 2013 zijn 2 meisjes in Qatar overleden nadat ze in de bus waren vergeten en door de hitte zijn bezweken”, vertelt Dirk Callaerts van BlooLoc. “De overheid heeft daarom een soort track & trace-systeem verplicht gemaakt, dat wij samen met het Leuvense Option ginds hebben mogen leveren. Het gaat om een kleine ’tag’, in de vorm van een lederen zakje, dat rond de hals van de kinderen hangt, of eventueel aan de boekentas kan bevestigd worden. De tag stuurt elke seconde een Bluetooth-signaal uit naar een toestel dat op de bus en in de school is geïnstalleerd. De buschauffeur en de schooldirectie kunnen zo onmiddellijk zien waar alle kinderen zich bevinden. Gelijktijdig kunnen de ouders via een app op hun smartphone zien of hun kind nog op school is, op de bus zit, of aan de voordeur staat.”

BlooLoc leverde het systeem voor 7.500 leerlingen, 116 bussen en 3 scholen in Doha. “We gebruiken dezelfde technologie in rusthuizen in Canada, maar dan om dementerende bejaarden op te sporen”, aldus nog Dirk Callaerts. “We passen het zelfs toe op winkelkarretjes, zodat we informatie kunnen bekomen over het winkelgedrag van de klanten.” (waar staan ze stil, welke route volgen ze, hoe lang blijven ze in de winkel, enzovoort). In samenwerking met het Hasseltse Mobitrace is tevens een toepassing voor ziekenhuizen ontwikkeld, onder meer in het St-Trudo Ziekenhuis wordt er gebruik van gemaakt.

In de Corda Bar staat een demo-opstelling van BlooLoc.