HDM Peer

HDM maakt comeback na gigantisch pechverhaal

HDM in Peer, een Europese speler in de verdeling van decoratief plaatmateriaal voor de bouwsector, heeft van de rechtbank groen licht gekregen voor de start van een Gerechtelijke Reorganisatie Procedure (GRP). "Na een aanzienlijke investering in een eigen productielijn, is er iets misgegaan bij onze leverancier van folies", vertelt eigenaar en zaakvoerder Kees Tempelaars. "Daardoor hebben we maandenlang onze klanten niet kunnen bedienen. Die grote tegenslag achtervolgt ons nog steeds, ook al zijn we op de goede weg en draaiden we vorige maand opnieuw break-even."

HDM is bij handige eindconsumenten, handelaars in bouwmaterialen en architecten gekend als een distributeur van decoratieve hout-, pvc- en spc-producten (Stone Polymer Composite), en dit zowel voor de doe-het-zelf als de professionele markt. Het bedrijf van Kees Tempelaars bestaat meer dan 30 jaar en wist stapsgewijs een mooi volume en goede reputatie uit te bouwen. Tot iets meer dan een jaar geleden werden de wand-, vloer- en plafondpanelen van HDM in het buitenland (voornamelijk China) geproduceerd en vanuit Peer verder verdeeld naar de Europese markt.

Aqua-Step
Maar: HDM had intussen via de eigen R&D-afdeling een nieuw type van watervast plaatmateriaal ontwikkeld dat uniek is in de wereld. Er werd maar liefst 10 miljoen euro geïnvesteerd in een eigen productie-apparaat, dat na enkele weken proefdraaien, in gebruik werd genomen in november 2022. Zaakvoerder Kees Tempelaars had intussen de leveranciers in China laten weten dat HDM voortaan zelf voor de productie zou instaan en de bestellingen stopgezet. Maar snel daarna liep het mis. "Het unieke van ons product, dat wordt gecommercialiseerd onder de naam Aqua-Step, is dat er een speciale folie op de plaat wordt versmolten", legt Tempelaars uit. "Voor de levering van deze gepatenteerde folie hadden we een exclusief contract met multinational VK, al sinds 2012 een trouwe partner van ons. Maar het geleverde materiaal had te kampen met kwaliteitsproblemen, die niet snel opgelost geraakten. We moesten noodgedwongen onze gloednieuwe installaties voor maanden stilleggen, en intussen waren ook de leveringen uit China stopgezet. We zaten dus zonder producten en konden onze klanten niet bedienen. Een zenuwslopend rampscenario dat ons financieel zwaar op de proef heeft gesteld. Een reorganisatie was nodig. We zijn direct gestart met grote besparingen en gingen met man en macht op zoek naar oplossingen."

Het heeft vervolgens enkele maanden geduurd vooraleer het kwaliteitsprobleem met de folie was opgelost. "In het najaar van 2023 zijn we opnieuw met de productie kunnen starten", aldus nog de zaakvoerder. "De klanten zijn ons ondanks alles trouw gebleven en we wisten ook heel wat nieuwe klanten te overtuigen. Dat heeft ertoe geleid dat we onze financiële situatie konden verbeteren en afgelopen maand januari al opnieuw break-even konden draaien. Er werden ook bijkomende investeerders gevonden die ons er bovenop helpen. We evolueren dus in de goede richting en hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt."

Maar om de komende maanden in alle sereniteit het herstelplan te vervolledigen, werd een aanvraag tot Gerechtelijke Reorganisatie Procedure gedaan. "Dat verzoek is nu goedgekeurd, waardoor we met grote focus en vereende krachten uit het dal kunnen klauteren", zegt een vastberaden Kees Tempelaars. "We hebben veel pech gehad, en ongetwijfeld ook zelf een aantal fouten gemaakt, maar nu staan we er opnieuw. We gaan met onze hele team volle kracht vooruit en zullen de ambitieuze groeiplannen onverminderd uitvoeren."

(Foto: officieel moment van de opening van de nieuwe productielijn in 2022)