Tom Heeren (Foto: Sven Dillen)

Heeren stopt 23 miljoen in make-over van Walth

De Hasseltse groep Heeren van Tom Heeren, bekend van zijn 21 Hubo-vestigingen, heeft zopas een investering van maar liefst 23 miljoen euro afgerond in zijn houtspeciaalzaken Walth in Genk en Pelt. Ook de vijf andere vestigingen van Walt wacht een gelijkaardige ‘make-over’.

Groep Heeren is vooral bekend als uitbater van 21 doe-het-zelf-zaken Hubo. Maar sinds 2018 werkt de groep ook gestaag aan duurzame diversificatie. Het begon met de overname van de houtspeciaalzaak Modest met vestigingen in Diepenbeek en Tongeren. Een jaar later volgde de overname van de houthandels PeltHout en GenkHout. Nog een jaar later werd ook Mezo-Hout overgenomen, met vestigingen in Mol, Sint-Truiden en Bree. De zeven houtspeciaalzaken voor professionals kwamen samen terecht onder de paraplu ‘Walth’. De ambitie van Walth is groot: marktleider worden voor de houtprofessionals. CEO Tom Heeren van Groep Heeren heeft ondertussen een intensief investeringsprogramma voor de zeven Walth-Houthandels uitgetekend. In een eerste fase daarvan hebben Walth Genk en Walth Pelt een serieuze ‘make-over’ ondergaan, alles samen goed voor een investering van 23 miljoen euro.

Genk
De vestiging in Genk werd volledig onder handen gepakt. “In Genk hebben we nu 10,5 miljoen euro geïnvesteerd in gebouwen en 1,7 miljoen euro in machines en inrichting. Daarnaast hebben we extra voorraden gekocht voor 1,3 miljoen euro,” schetst Tom Heeren de draagwijdte van de investering. Er zijn daarnaast nieuwe magazijnen voor de opslag van het hout en er is een automatisch platenmagazijn. “Er is ruimte gecreëerd door in de hoogte te werken zodat er op de site plaats is vrijgekomen voor 22 nieuwbouw kmo-units die we nu in verkoop hebben staan,” zegt Tom Heeren.

Schrijnwerkerij

Het neusje van de zalm in Genk is nagelnieuwe schrijnwerkerij van 1.800 m², volgestouwd met tal van state-of-the-art houtbewerkingsmachines. Volgens Tom Heeren is het meteen de grootste schrijnwerkerij van Limburg. Daar worden niet alleen kasten en deuren op maat geproduceerd voor de zeven Walth-filialen in Limburg en Mol. “Ook de professionals zelf kunnen hier terecht om platen op maat te laten verzagen, voor allerlei frees- en boorwerk, kantverlijmingen en afplakwerk. Niet alle schrijnwerkers hebben zelf die machines in huis,” legt Tom Heeren uit.

Pelt
Ook Walth Pelt heeft een nieuw jasje gekregen, en ook dat was niet goedkoop. “In Pelt hebben we voor 5 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie en vernieuwing van de gebouwen en magazijnen, 1 miljoen euro in machines en inrichting, en we kochten extra voorraden in voor 2,5 miljoen euro. Ook hier is werk gemaakt van een multifunctionele site met ruimte voor een nieuwe schrijnwerkerij en een nieuwe shop en balie,” schetst Tom Heeren. In Pelt is er nu een duidelijke scheiding tussen de professionele klant die bij Walth zijn gading vindt, en de doe-het-zelf klant van het vroegere PeltHout die nu terecht kan bij het Hubo-filiaal op dezelfde site.

Andere vestigingen

Daarmee is de kous niet af. Ook voor de vijf andere Walth-vestigingen zijn er gelijkaardige plannen. Voor Sint-Truiden is de vergunning aangevraagd voor een nieuw project. Voor de vestiging in Diepenbeek is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) in de maak voor de verhuizing naar een site naast Jaga. “Voor de vestigingen van Tongeren en Bree lopen eveneens gesprekken met de lokale overheden, voor Mol denken we ook aan een verhuizing,” aldus nog Tom Heeren.

De Groep Heeren staat voor een omzet van 110 miljoen euro en 300 medewerkers in doe-het-zelf (Hubo), en voor een omzet van 35 miljoen euro met 90 medewerkers in de houtspeciaalzaken (Walth).