Nieuws Limburg Heet, heter, oververhit: de Limburgse arbeidsmarkt

Heet, heter, oververhit: de Limburgse arbeidsmarkt

Heet, heter, oververhit: de Limburgse arbeidsmarkt

De Limburgse bedrijven zijn van plan om nog meer mensen in dienst te nemen. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van VKW en Unizo Limburg bij zo’n 400 lokale ondernemingen. Maar de forse jobgroei heeft ook een keerzijde, want de mensen hiervoor vinden, wordt nog een groter probleem dan het al is.

Het afgelopen jaar heeft 44% van de bedrijven extra aanwervingen gedaan. Bij slechts 13% is het aantal medewerkers verminderd en de rest bleef status quo. De stijging doet zich voor in haast alle sectoren en is het grootst in de bouw en groothandel. De detailhandel blijft overduidelijk achter, een gevolg van de toenemende e-commerce.

Kijken we naar de toekomst, blijkt dat 43% van plan is om de komende 12 maanden extra volk in dienst te nemen. Zij die zullen afslanken vertegenwoordigen 11%. De positieve verwachtingen komen daarmee hoger uit dan een jaar geleden. Het is al voor de zevende keer op rij dat de Limburgse bedrijven een grotere aangroei van het personeelsbestand verwachten.

Maar… Al die vacatures invullen is nu al problematisch. Bijna 2/3 van de Limburgse bedrijven heeft vandaag minstens één vacature openstaan. Dat was een jaar geleden ‘maar’ 54%. Rampzalig dus. De toestand is het meest nijpend in de bouw (92%) en de maaksector (88%). Bijna de helft van de bedrijven (47%) verwacht dat de toestand het volgende jaar alleen maar erger zal worden. Twee van de drie bedrijven moet toegeven dat hun groei daardoor wordt belemmerd. En dat baart Unizo en VKW Limburg zorgen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.