125 jaar Hegge Luc en Marc Hegge (2) kopie

Hegge gaat met schaal aan de haal

Metaalverwerkingsbedrijf Hegge uit Hamont-Achel is de winnaar van de Fakkel 2022. Dat is de prijs die Voka Limburg ieder jaar uitreikt aan een familiale onderneming met een uitzonderlijke staat van dienst. Hegge haalt het voor bouwbedrijf Houben en vloerverdeler Impermo. “Deze prijs is voor mijn vader, die mee de weg geplaveid heeft voor het succes van onze onderneming”, zegt een trotse Marc Hegge, CEO van het familiebedrijf.

"De Fakkel is een onderscheiding waarmee we familiale ondernemingen in onze provincie willen belonen en tegelijk inspireren om dezelfde continuïteit en visie aan de dag te leggen als onze laureaat en de andere genomineerden”, zeggen Bart Balis en Ellen Olislagers, respectievelijk voorzitter van het Family Business Center en directeur Eigenaars-Ondernemers van Voka Limburg. Dit jaar wordt De Fakkel doorgegeven over een afstand van 52 kilometer, want de opvolger van Vandersanden Steenfabrieken in Bilzen is Hegge uit Hamont-Achel.

“Hegge bestaat sinds 1893 en is opgericht door Andries Hegge, de overgrootvader van de huidige aandeelhouders", weten Balis & Olislagers. "Door hun familiecharter, een familieforum en een raad van advies vertoont de onderneming een sterk staaltje van familiale governance. Naast gezonde financiële cijfers durft Hegge ook op lange termijn te denken, mét oog voor innovatie. Ze toonden zich bestand tegen verschillende crisissen, en stilaan wordt ook de vijfde generatie bij de bedrijfsvoering betrokken. Het is het bewijs van een familiale onderneming die bezig is met continuïteit, maar nooit de familiale cultuur uit het oog heeft verloren.”

“Ik ben ongelooflijk fier om deze prijs in ontvangst te mogen nemen”, zegt een trotse CEO Marc Hegge. "Het is vooral een prijs ter ere van mijn vader, die de weg geplaveid heeft voor het succes van onze familiale onderneming. Wij zijn ook Voka Limburg zeer erkentelijk met dit initiatief om Limburgse familiebedrijven in de schijnwerpers te plaatsen. In mijn ogen wordt ons werk en ons belang nog te weinig belicht, terwijl wij volgens mij de basis van het economische weefsel in onze provincie vormen.”

Met Hegge, Houben en Impermo stonden er drie sterke familiebedrijven tegenover elkaar. “Ze zijn alledrie een voorbeeld voor anderen”, zegt Ellen Olislagers. “Ongeveer 80% van de ondernemingen in Limburg zijn familiebedrijven. Zij vormen de spil van het bedrijfsleven en zijn een belangrijke motor voor onze economie. Het blijft daarom cruciaal om ze goed te begeleiden, zeker in deze economisch uitdagende tijden. Op naar de volgende generatie-overdracht!